galériával / videóval

2021.01.14. 13:30

A földrengés károsultjainak gyűjtöttek adományokat a megyében

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Magyarországi Horvátok Szövetsége gyűjtést indított a horvátországi földrengés károsultjainak. A települések mellett több szervezet is csatlakozott a felhíváshoz. A gyűjtés eredményességéről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a szervezők és a résztvevők.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A közelmúltban ismét nagy erejű földrengés okozott komoly károkat Horvátországban. Hazánk elsőként ajánlotta fel segítségét a bajba jutottaknak. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége gyűjtést indított a megyében a horvátországi földrengés károsultjai részére. Megyénk minden települése megkapta Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke adománygyűjtésre szóló felhívását. Számos település mellett Kecskemét is csatlakozott a felhíváshoz, melyben az önkormányzat, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség is részt vállalt.

Kecskemét mellett Kiskunfélegyházáról, Gátérről, Dávodról, Sükösdről és Csátaljáról érkeztek adományok,

a gyűjtés központja a határ közelsége miatt Baján található. A szervezők tartós élelmiszert és az időszaknak megfelelő ruházatot vártak a felajánlóktól. Csütörtökön a szervezők sajtótájékoztatót tartottak a felajánlás eredményességével kapcsolatban Kecskeméten, a Megyeháza előtti téren, majd elindult az adományokkal teli kisbusz a célállomásra.

Rideg László beszélt a kezdeményezés hátteréről és bemutatta a megyei önkormányzat szerepvállalását. Mint fogalmazott, a gyűjtés illik az önkormányzat tevékenységébe, ami az összefogás erősítése. – A gyűjtés is alkalmat nyújtott arra, hogy a megye települési önkormányzatait összefogjuk. Csatlakozásra hívtunk mindenkit, hogy járuljanak hozzá a bajba jutottak életkörülményeinek javításához – mondta Rideg László és megköszönte a szervezésben részt vállalóknak, és Vedelek Norbert alelnöknek, valamint hangsúlyozta azt, hogy a megye összefogása segítséget jelentett a települések számára a gyűjtés koordinálásában. Hozzátette, hogy a gyűjtés határideje ugyan péntek volt, de ha valaki később tenne felajánlást, azt is eljuttatják a károsultak részére.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere elmondta, hogy felhívást intéztek a városban működő cégek, szervezetek felé és szép számban csatlakoztak a jótékony kezdeményezéshez: magánszemélyek, a Városi Civil Kerekasztal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Regionális Központja és az Auchan áruház is szervezett gyűjtést. Az alpolgármester kitért arra, hogy Közép-Kelet Európa kis nemzetei közös sorsban osztoznak és a történelem többször rámutatott a kölcsönös egymásrautaltságukra, ezért baj esetén érdekük és erkölcsi kötelességük is segíteni egymást.

Mészáros Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke valamennyi tagjuk nevében együttérzését és szolidaritását fejezte ki a katasztrófa károsultjainak. Elmondta, hogy a horvátországi gyűjtést koordinálók igénye alapján

50 pár gumicsizmával járultak hozzá a jótékony ügyhöz.

Rideg Lászlóhoz intézve szavait hozzátette, hogy a projekt esetleges folytatása esetén és minden más esetben is számíthat az önkormányzat a segítségükre.

Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke elmondta, hogy már megyei koordináció alatt álló gyűjtést megelőzően a bajai, az érsekcsanádi, a bátmonostori és a nemesnádudvari egyesületeik önállóan is megkezdték karitatív tevékenységüket, melynek keretében élelmiszert és készpénzt is gyűjtöttek. A megyei szövetség a megyei önkormányzat felhívására csatlakozott.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke megköszönte a résztvevők segítségét, példaértékűnek ítélve az összefogást. Elmondta, hogy a horvátok kifejezetten tartós élelmiszereket, vitaminokat, takarókat, csizmákat kértek a felajánlóktól. Az adományokkal teli kamion várhatóan hétvégén elindul Horvátországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában