licit

2020.12.15. 06:58

Zsombi gyógyulásáért ajánlotta fel zongoráját a kecskeméti édesanya

Licitre ajánlotta fel több mint százötven éves, gyönyörű, felújított Bösendorfer zongoráját egy kecskeméti édesanya, hogy a bevétellel segítse az SMA-ban, gerincvelői izomsorvadásban szenvedő kis Burinda Zsombor gyógyulását. Zsombi a negyedik kisfiú Magyarországon, akinek a 730 millió forintba kerülő gyógyszerre gyűjtenek, a kecskeméti Gyógyítjuk a Gyermekeket Alapítvány mindegyik családot támogatta.

Hraskó István

A zongorát Molnár Petra ajánlotta fel (balra), a licitet Csikai Anita, a Gyógyítjuk a Gyermekeket Alapítvány elnöke szervezte meg (középen), Puha Éva pedig az akció jó hírét viszi a közösségi médiában

Fotó: Hraskó István

Burinda Zsombi kamrai sövényhiánnyal született tavaly októberben. Öt hónapos korában megműtötték, szülei akkor azt hitték, megnyerték a harcot és fellélegezhetnek. Sajnos utána derült ki, hogy az igazi küzdelem csak ezután kezdődik. A kazincbarcikai kisfiúnál ugyanis SMA-t, vagyis egyes típusú gerincvelői izomsorvadást diagnosztizáltak. Ez a betegség az SMN1 gén hiányát jelenti, ez termeli azokat a fehérjéket, amelyek életben tartják a test neuronjait és segíti az izmok felépülését. Kezelés nélkül a gén hiánya először a végtagok, majd a nyelő- és légzőizmok bénulásával jár.

A szülők elhatározták, hogy megkísérlik a lehetetlent, ami ugyanakkor már három magyar családnak sikerült: gyűjtésbe fogtak, hogy gyermekük megkaphassa az egyszeri Zolgensma-kezelést.

A 730 millió forintba kerülő gyógyszert a kisfiúnak csak egyszer kellene megkapnia infúzió formájában.

Zsombi gyógyulására eddig 304 millió forint jött össze, több összefogás, kezdeményezés elindult és jó pár csoport is alakult a gyűjtésre.

A kisfiú és szülei kálváriáját megtudva Molnár Petra kecskeméti édesanya gondolt egy nagyot és elhatározta: licitre bocsátja az 1860-as években készült gyönyörű, felújított Bösendorfer tanulózongoráját, hogy a bevételt aztán felajánlja Zsombi családjának.

– Gyerekkori álmom volt egy ilyen zongora, annak ellenére, hogy nem tudok játszani, de mindig is szerettem volna megtanulni. Három éve egy ismerősöm osztott meg képeket erről a gyönyörűségről, hogy lakásfelújítás és költözés miatt ingyen elvihető. Nem volt kérdés, hogy elhozom – mesélte Petra, aki utána nem kevés pénzt áldozott a hangszer felújítására és hangolására.

Burinda Zsombi kamrai sövényhiánnyal született, öt hónapos korában megműtötték, utána nem sokkal SMA-t diagnosztizáltak nála

Időközben viszont megszületett a kislányuk, és a lakás hirtelen kicsinek bizonyult. Petra sokat gondolkodott a zongora eladásán, aztán eszébe jutott: hátha más, nemes célt is szolgálhatna, és valakinek segíthetne vele. És ekkor hallott Zsombi történetéről.

Petra megosztotta ötletét Csikai Anitával, aki még 2014-ben hozta létre a Gyógyítjuk a Gyermekeket Alapítványt, izombetegséggel és izomsorvadással, vagy azzal összefüggő betegségekkel küzdő gyerekek megsegítésére. Az elmúlt években már rengeteg családot tudtak pénzbeli adománnyal támogatni, volt, amelyiket félmillió forint körüli összeggel is.

– Már régóta gondolkoztam azon, hogyan tudnánk hozzájárulni a Zsombi gyógyszeréért indult gyűjtéshez, nagyon megérintett ez a szomorú történet. Elsőszülött kisfiam is Zsombi volt, őt sajnos szintén izombetegség miatt vesztettük el tíz és fél éves korában. Akkor határoztam el, hogy akinek csak tudok, segítek, hiszen jól tudom, milyen mély gödörbe kerülhet egy család mind anyagilag, mind lelkileg, ha ilyen súlyos betegségben szenved a gyermekük – mondta Anita, akinek alapítványa a másik három SMA-s kisfiú családját is támogatta.

A zongorát Molnár Petra ajánlotta fel (balra), a licitet Csikai Anita, a Gyógyítjuk a Gyermekeket Alapítvány elnöke szervezte meg (középen), Puha Éva pedig az akció jó hírét viszi a közösségi médiában
Fotó: Hraskó István

Az induló ár százezer forint

Az induló ár 100 ezer forint, lici­tálni minimum 10 ezer forintonként lehet. Petra és Anita egyaránt bízik abban, hogy karácsonyra méltó helyre kerülhet a szép zongora egy zenekedvelő család gyermekénél, az érte kifizetett összeg pedig Zsombort és szüleit segítheti egy álom beteljesülésében. Licitálni Csikai Anita közösségi oldalán lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában