átmeneti probléma lehet

2020.12.31. 06:55

Vidrák tizedelik a halállományt a kiskunhalasi Sóstóban

Összeharapdált vagy félig felfalt haltetemeket sodor ki a víz a Sóstó partjára, a helyi horgászok szerint vidrák táplálkozhattak a halakból. Több bejelentés is érkezett a Sóstó Sporthorgász Egyesület vezetőségéhez.

Pozsgai Ákos

Több bejelentés is érkezett a Sóstó Sporthorgász Egyesület vezetőségéhez, hasonlóan összeharapdált halakról, néhány napja Jáger Szabolcs egyesületi elnök is talált egy feltehetően vidrától származó sérülésekbe elpusztult haltetemet a parton. Azt gyanítják, hogy a közeli Csetényi park területéről jöhettek át a Dong-éri-csatornán keresztül az ott folyó építkezési munkálatok miatt. A Csetényi parkban egy idegenforgalmi beruházás épül, amely miatt a tórendszer egy részéről lecsapolták a vizet, valamint a hangos munkagépek zavarhatták meg a vidrák eddigi nyugodt életkörülményeit, ezért keresnek maguknak másik helyet.

A vidrák sóstói jelenlétére utaló jelek voltak a süllők számának jelentős csökkenése, a szakértők azonban kizárták annak a lehetőségét, hogy a megnövekedett halpusztulásért csakis a vidrák lennének okolhatók. Érvelésük szerint vidrák korábban is voltak a tóban, igaz, a jelenleg becsültnél jóval alacsonyabb számban.

Greguss Viktor, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület munkatársa és kollégái az elmúlt napokban megfigyeléseket végeztek a tavon, valamint a körülötte lévő nádas területen és a szokásosnál több vidrafészekre leltek.

– Fontos tudni, hogy a vidra védett állat, ezért tilos a vadászata – hívta fel a figyelmet a környezetvédő szakember, aki szerint csak átmeneti problémáról lehet szó, hiszen a vidraszülők a felcseperedett utódokat elkergetik majd, hogy keressenek maguknak más vadászterületet. Addig is azok a horgászok vagy egyesületek, amelyek számára komolyabb károkat okoztak a telepített halállományban a védett állatok, az államhoz fordulhatnak kártérítési igénnyel, erre a célra külön pénzügyi alap áll rendelkezésre.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában