BÁCS-KISKUN

2020.12.19. 20:00

Terepjárművekkel is segítik a munkájukat

Az Európai Unió támogatása nyomán 45 quad járművel és a hozzájuk tartozó utánfutóval támogatja 42 magyarországi önkéntes mentőszervezet munkáját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az amerikai gyártású terepjárókból kettő érkezett Bács-Kiskun megyébe.

Tapodi Kálmán

A quad járművek hasznosak lesznek az önkéntes mentőszervezetek munkájához

Fotó: Tapodi Kálmán

– Nagyon hasznosak számunkra a most kapott felszerelések, amiket hálásan köszönünk a katasztrófavédelemnek. Munkánk során nagy hasznát vesszük mindegyiknek és leválthatjuk a régebbi, elavult felszereléseinket. A quaddal a nehezebben megközelíthető terepen, a hosszabban elhúzódó szabadtéri- és erdőtüzeket tudjuk megközelíteni – mondta el Harkai Gábor, a kiskunmajsai járási önkéntes mentőcsoport parancsnoka.

Mint megtudtuk: a korszerű terepjármű ideális többcélú beavatkozó eszköz az önkéntes polgári védelmi szervezetek számára. Kialakítása, technikai paraméterei szélsőséges időjárási és terepviszonyok között is lehetővé teszik a kárhelyszínek megközelítését, képesek kevésbé teherbíró talajon, valamint meredek emelkedőkön is közlekedni.

A quad mellett nagyon jó minőségű védőruházatot is kaptak a majsai önkéntesek, amit Csillag Tamás százados, majsai katasztrófavédelmi őrs parancsnoka adott át a mentőcsoportnak. A gyakorlóruházati szettek egy-egy dzsekit, mellesnadrágot, normál és téli sapkát, kabátból és nadrágból álló esővédő öltözetet, pólót, a bevetési védőruházatok, pedig sisakot, kámzsát, kesztyűt és csizmát tartalmaznak.

Kiskunmajsán hat évvel ezelőtt 21 fővel alakult meg a járási önkéntes mentőcsoport. Még abban az évben megszerezték a nemzeti minősítő oklevelet, miszerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által előírt szakmai követelményeknek eleget tettek, és így a hazai katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásai elleni védekezésben bevethetők és alkalmazhatók. A mentőcsoport így például az alapvető vízkárelhárításban, belvízvédelemben és a rendkívüli időjárás következményeinek felszámolásában is bevethető. – A mentőcsoport bevetésére akkor kerülhet sor, ha más szervek egységei nem elegendőek a veszélyhelyzet felszámolására, illetve ha azt a lakosság, valamint a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme indokolttá teszi – közölte Bera Zoltán tűzoltó főhadnagy, katasztrófavédelmi megbízott.

A mostani, újabb eszközátadással tovább folytatódott az önkéntes mentőszervezetek mentési képességeinek, technikai eszközeinek fejlesztése. A quadok mellett az országban 76 szervezet 640 garnitúra általános gyakorlóruhát, illetve tűzoltói bevetési védőruházatot is átvehet; ezek összértéke ugyancsak több mint 200 millió forint.

Kovács Andrea főhadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy a majsaiak mellett, a megyéből több mentőszervezet is kapott az új felszerelésekből. A szabadszállási önkéntes tűzoltók is átvehettek egy quadot, míg Dunafalva, Tiszakécske önkéntesei, valamint a bajai Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület védőruházatokhoz jutottak.

A quad járművek hasznosak lesznek az önkéntes mentőszervezetek munkájához
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában