galériával

2020.12.01. 14:00

Sokan adták a vérüket a kecskeméti színház aulájában

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház adott otthont hétfőn az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen szervezett véradásnak, amelyre a vírushelyzet ellenére is szép számban érkeztek résztvevők.

Bajáki Zsanett

Fotó: BUS CSABA

A színház több éve szervez véradást a Kecskeméti Területi Vérellátóval, a vírushelyzet miatt azonban most kétséges volt, hogy otthont adhatnak-e a programnak.

Az eseményen nem csak a társulat tagjai, hanem bármely külsős személy, előzetes regisztráció nélkül megjelenhetett és vért adhatott. Az Országos Vérellátó Szolgálat a megfelelő eszközök és személyzet biztosítása mellett várta a nagyszínház aulájában azokat az egészséges véradókat, akik szerettek volna embertársaikon segíteni. A három órás program során húszan vállalták a nemes feladatot.

Lakatos Máté, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színésze első alkalommal adott vért életében. De vajon mi vette rá erre a fiatal művészt?

– Az utóbbi években ilyen irányba is erősödött az általános, és a szociális érzékenységem. Egyre bátrabban megyek bele olyan helyzetekbe, ahol valamit lehet adni. Rájöttem, hogy az életben eljön az a pont, ahol egyre inkább természetesnek kell lennie annak, hogy ahol az ember tud, ott segít. Márpedig a véradás az egyik leghasznosabb adományozás. Azt gondolom, hogy aki csak teheti, éljen vele, élje meg, szerényen, nem kell kitenni az ablakba, de ne legyen kérdés. A dolog másik oldala, hogy mielőtt Kecskemétre szerződtem színésznek, én betegkísérőként dolgoztam két hónapot a zalaegerszegi pszichiátrián. Egy ilyen munka során nem éppen olyan jellegű kórházi folyamatokat lát az ember, mint amit általában elképzelünk. Ez az izgalmas, szomorú és nagyon furcsa időszak volt életem talán legjobb két hónapja, és kifejezetten a magyar egészségügy pártjára állított. Szemfelnyitó volt látni – a financiális problémáktól függetlenül – azt a kiváló szakemberbázist, és precízen kiépített rendszert, ami a TB-nek köszönhetően számunkra is ingyenesen elérhető – mondta Lakatos Máté.

Úgy gondolja, érdemes néha kicsit hátrébb lépni a saját problémáinktól, észrevenni, hogy ennek a rendszernek mi is részei vagyunk és meg kell találni benne a helyünket.

Olyan ez, mint egy nagy társasjáték, amiben aktívan építkezhetünk kockáról kockára, akár egy véradással is.

Meghallotta az államtitkár szavát

– Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hívását hallottam meg, amikor arra buzdította a színházak, művelődési házak és könyvtárak vezetőit, hogy adjanak helyet a véradások lebonyolításához, ezzel segítve az amúgy is leterhelt egészségügyi rendszert – ismertette a rendezvény részleteit Cseke Péter igazgató. Elmondta: – A színpadon és a nézőtéren nagyszerű dolgoknak lehetünk részesei. Úgy gondolom, hogy a színészeink szívesen megmutatják, hogy a hétköznapokban milyen nagy tettekkel tudnak részt venni. Ilyen a véradás is. Ennek pedig méltó otthona az aulánk – tette hozzá a direktor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában