meghibásodások

2020.12.08. 06:58

Sok lámpa nem világít Kecskeméten

Nagyon sok közvilágítási lámpa nem világít Kecskemét nagy forgalmú útjai mentén – ezzel kereste meg szerkesztőségünket a Közösen egy tisztább Kecskemétért csoport. Falu György Tamás alpolgármester elmondta: mivel a lámpák késő ősszel-télen naponta folyamatosan több mint 12 órán át működésben vannak, így ilyenkor megemelkedik a meghibásodások száma, de az NKM Áramhálózati Kft. folyamatosan javítja ezeket.

Hraskó István

Számos közvilágítási lámpa nem világít Kecskemét nagy forgalmú útjai mentén, így például az az Erzsébet körút és a Kossuth körúton sem.

Fotó: BUS CSABA

A Közösen egy tisztább Kecskemétért Facebook-csoport alapítója és vezetője, Szlávik József kereste meg szerkesztőségünket azzal a problémával, hogy mostanában úgy tapasztalják, sok közvilágítási lámpa nem működik a városban. Különösen aggasztónak nevezte, hogy

a nagyobb forgalmú utak egy-egy szakasza is sötétségbe burkolózik

(vagy burkolózott a közelmúltban). Példaként az Árpád és az Erzsébet körutat, a Budai utat, az Akadémia körutat, a Kiskunfélegyházi utat (5-ös főút városba bevezető szakaszát) és az Izsáki utat, valamint a Csongrádi és a Nagykőrösi utcát említette.

– Ez egyrészt balesetveszélyt hordoz magában, másrészt az emberek biztonságérzetét is csökkenti – vélekedik Szlávik József. Hozzátette: a hibákat a tagok folyamatosan jelzik az NKM-nek, és a csoportban rendszeresen közzéteszik a hibabejelentő oldal elérhetőségét, tehát igyekeznek segíteni a szolgáltatónak és az önkormányzatnak is.

Számos közvilágítási lámpa nem világít Kecskemét nagy forgalmú útjai mentén, így például az az Erzsébet körút és a Kossuth körúton sem.
Fotó: Bús Csaba

Megkerestük az ügyben Falu György alpolgármestert, a téma felelősét a városvezetésben. Tőle megtudtuk, Kecskeméten mintegy

13 500 lámpatest biztosítja a közvilágítást, ezek közel 500 kilométer hosszú közterület mentén helyezkednek el.

Leszögezte, a műszaki tartalom nem teszi lehetővé megelőző karbantartás elvégzésével a hibák minimalizálását, a hibák javításának egyetlen módja az észlelés utáni beavatkozás. Ehhez azonban az kell, hogy a szolgáltató értesítést kapjon, hogy nem világít a lámpa.

– Tekintettel arra, hogy a világítóberendezések jelen időszakban naponta folyamatosan

több mint 12 órán át működésben vannak, így ilyenkor megemelkedik a meghibásodások száma,

ami azt jelenti, hogy még egy nagyon alacsony, két-három százalékos hibaarány esetén is egy időben több száz lámpa nem világít. Ez természetesen keltheti azt a hamis látszatot, hogy ez a probléma nincs megfelelően kezelve. Szeretném megnyugtatni a közvéleményt, hogy a hibák javítása folyamatos – jelentette ki az alpolgármester, aki elküldte a baon.hu-nak az elmúlt hónapok tételes javítási listáját. Ebből kitűnik például, hogy a nyári hónapokban havi 50-60 hibával kellett foglalkozniuk a szerelőknek, szep­temberben viszont már 195-tel.

Fotó: Bús Csaba

Falu György hangsúlyozta: természetesen előfordulnak olyan üzemzavarok, amelyek elhárítása túlmutat egy szimpla javításon, így például ha a lámpákat kiszolgáló vezérlőszál hibásodik meg. Itt javulást a hálózat felújítása hozhat, ez azonban külön egyeztetés, árajánlat, majd megrendelés után végezhető el.

– Mind magam, mind kollégáim és az NKM folyamatosan azon dolgozunk, hogy a közvilágítással kapcsolatos hibákat a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk. A beavatkozás „reakcióideje” kifejezetten gyors – jelentette ki. A megkapott lista szerint a javítások zöme valóban megtörténik egy-két héten belül. Azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat idén októberben megkezdte a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a lámpák mintegy

60 százalékának és az ehhez kapcsolódó hálózatnak a korszerűsítése ütemezetten valósulhasson meg.

– Cél az is, hogy fokozatosan átalakítsuk a hálózatot olyan műszaki megoldások beépítésével, amelyek a hibajelzést hivatottak automatizálni. A feladat összetett, sokszereplős, így az optimális megoldás nagyon sok időt, energiát igényel – mondta Falu György.

Idén az első tíz hónapban 1146 lámpát javítottak meg a szakemberek

Kecskeméten a közvilágítási hibákat lakossági vagy önkormányzati bejelentés, valamint az NKM Áramhálózati Kft. szerelői saját felderítése nyomán javítja társaságunk – közölte megkeresésünkre az NKM kommunikációs osztálya.

– Az önkormányzattal kötött szerződéses kötelezettségeknek eleget téve munkatársaink havi ütemterv szerint, helyszíni bejárásokkal igyekeznek feltárni a meghibásodásokat. Az önkormányzat területén működő több mint 13 ezer világítótestből álló hálózaton 2019-ben szeptembertől december végéig 817 darab hibát javítottak ki Kecskeméten, melynek csaknem fele az NKM szerelői által felderített hiba volt. 2020 első tíz hónapjában 1146 darab közvilágítási hiba javítása történt meg Kecskemét területén. Ahhoz, hogy a településen keletkezett meghibásodásokat kiszűrjük, nem elegendő munkatársaink rendszeres ellenőrzése, ezért ezúton is kérjük, hogyha bárki észreveszi, hogy nem működik egy közvilágítási lámpa, jelezze a lakosság számára fenntartott hibabejelentési csatornáinkon, hogy munkatársaink mielőbb megkezdhessék a hiba feltárását és a javítást – kérte a szolgáltató.

A hibákat a 06-62/565-881-es telefonszámon (4-es menüpont) lehet jelezni, vagy a https://www.nkmenergia.hu/aram/kozvilagitasi_hibabejelentes oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában