ajándék

2020.12.22. 11:30

Két életnagyságú betlehemet készítettek Jakabszálláson

A Forczek család és barátjuk, Gudriczáné Böbe ismét megajándékozta a települést egy saját készítésű, életnagyságú betlehemmel, melyet a katolikus templom előtt állítottak fel szombaton. Idén kivételesen kettőt készítettek, az elsőt néhány napja a benzinkútnál építették fel.

Sebestyén Hajnalka

Forczekné Csilla és Gudriczáné Böbe az utolsó simításokat végezte szombat délután, miközben Szécsényi Attila plébánossal beszélgettek

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Nyolc évvel ezelőtt állított először saját készítésű betlehemet a Forczek család. Az életnagyságú bábuk megformálásában, és a kivitelezésben segítségük is akadt. A lelkes csapatot a kezdetektől a vallás és a hagyományok tisztelete motiválja. Kizárólag természetes alapanyagokkal dolgoznak.

– A 2010-es évek elején országszerte sok helyen állítottak betlehemet. Ekkor jött az ötlet, hogy mi magunk is készíthetnénk. Egyeztettünk Jakabszállás akkori plébánosával, Fekete János atyával, aki örömmel fogadta a kezdeményezésünket. A férjem, Sándor és a fiam, Máté készítette el a betlehem építményét, és a bábuk testét. A fejek megformálásában pedig szomszédasszonyom, Gudricza Józsefné Böbe volt a segítségemre. A csapatunkat erősítette még Csúriné Györgyi és Galló István – elevenítette fel a kezdeteket Forczekné Tóth Csilla.

A templom előtt felállított betlehemben Szűz Mária, Szent József, a háromkirályok, Gáspár, Menyhért, Boldizsár, valamint egy pásztor látható, két báránnyal és egy szamárral. A kis Jézus majd december 24-én kerül oda, a születése napján. A templom új plébánosa, Szécsényi Attila is örömmel fogadta a betlehemet. Felállítását figyelemmel kísérte, közben pedig meleg itallal vendégelte meg Forczekéket.

– Minden évben ugyanazt a betlehemet állítjuk fel. Idén azonban egy kis ráncfelvarráson esett át. Modernizáltuk az arcukat és az öltözetüket. Történt ugyanis, hogy a helyi benzinkút tulajdonosa, Újhidi Géza felkért minket, hogy neki is készítsünk egy betlehemet. Örömmel vállaltuk. A munka közben döbbentünk rá, hogy a régi betlehemünkre ráférne a csinosítás, a felújítás. Így újragondoltuk a figurákat – tette hozzá Forczekné Csilla.

A bábuk fejének felújításában az oroszlánrészt Gudriczáné Böbe vállalta magára, hiszen rendkívül kreatív és ügyes kezű. Nyugdíjazása előtt hosszú időn át óvodai dajkaként, illetve fodrászként dolgozott.

– A régi bábuk arca már megkopott. Így új szakállt, új hajat kaptak. Korábban fonalat használtam fel a bábuk fejéhez, most viszont szőrmékkel dolgoztam. Nagyon aprólékosan és hatalmas szeretettel készítettem el valamennyit. A lelkemet is beleadtam. Egy madárijesztő arcát gyorsan el lehet készíteni, de a szent család tagjai ettől sokkal többet érdemelnek. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült szépen megformáznom valamennyit. Szűz Mária arcára pedig különösen odafigyeltem, közel négy órán át készítettem, a hajára és a szempilla készítésére fordítottam a legtöbb időt – árulta el Gudriczáné Böbe.

Forczekné Csilla és Gudriczáné Böbe az utolsó simításokat végezte szombat délután, miközben Szécsényi Attila plébánossal beszélgettek
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A bábuk új ruhát is kaptak, és az állatkákat is felújították.

– Sajnos az időjárás nyomot hagy minden évben, és az első időszakban a lakosság is akaratlanul rongált rajtuk. Például néhány gyerek felült a csacsi hátára, holott azt nem játékra terveztük. Azóta kerítéssel vonjuk körbe, hogy ezzel is óvjuk a betlehemi családot – mondta végül Forczekné Csilla.

A betlehem már áll, meg lehet tekinteni. Egyelőre azonban még a kis Jézus nincs ott a jászolban. Szűz Máriát várandósan ábrázolják, december 24-én születik meg a kisded.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában