BÁCS-KISKUN

2020.12.17. 19:28

Elhalasztották a szalagavatókat, de még így is sok a bizonytalanság

A szalagavató minden végzős diák életében különleges esemény. A koronavírus-járvány miatt azonban a jeles rendezvényt nem lehetett a korábban megszokott időpontban megtartani.

PN-összeállítás

Jelenleg az egészség megóvása a legfontosabb és nem a szalagavató bál

Fotó: Pozsgai Ákos / PN archív

November 20-án tartotta volna szalagavató ünnepségét a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium, azonban már a kormány bejelentése előtt úgy döntöttek, elhalasztják a végzős diákok jeles eseményét.

– Az intézmény vezetése két jövő évi, egy februári és egy márciusi időpontot is kitűzött az ünnepség pótlására – tudtuk meg Csorba Imre iskolaigazgatótól, aki hangsúlyozta, hogy nagyon képlékenynek látják még ezeket a dátumokat is. Hozzátette továbbá, több forgatókönyvük is van, attól függően, hogy a járványügyi helyzet alakulása mit tesz majd lehetővé.

– Valószínűleg a vendégek létszámát korlátozni fogjuk, ha meg is lehet tartani az eseményt.

Készülünk ugyanakkor olyan helyzetre is, hogy egyáltalán nem lehetnek ott rokonok a szalagavatón. Mindenképp szeretnénk valamilyen formában biztosítani a diákoknak ezt az élményt – mondta az iskolaigazgató.

A kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium az eredetileg szintén novemberre tervezett szalagavatóját a tervek szerint két részre bontva tartja meg jövőre.

– Januárban szeretnék a végzős osztályoknak megtartani a szalagtűző ünnepséget, hogy a tanulók hordhassák Maturanda és Maturandus feliratú kitűzőjüket, ami az éretté válást szimbolizálja. Márciusban pedig, bízunk benne, a szalagavató bált is meg tudjuk tartani – mondta Varga Judit, az intézmény igazgatója, aki kitért arra is, hogy a tizenkettedikesek megértően és fegyelmezetten fogadták a halasztás tényét, ők is tisztában vannak azzal, hogy jelenleg az egészség megóvása a legfontosabb.

Kecskeméten, a Bányai Júlia Gimnáziumban bizakodóan tekintenek a jövőbe. Lukács Lajos igazgató elmondta: ha a körülmények és a jogszabályok lehetővé teszik, akkor január 29-én tartanák meg a szalagavatót. Ha mégsem, akkor az adott járványhelyzet tükrében döntenek a továbbiakról. A műsor táncos része azonban biztosan elmaradna, inkább csak ünnepség lenne, hiszen a diákok nem tudnak felkészülni rá az adott körülmények között. A táncoktatás a tanév elején elkezdődött, de abba kellett hagyni. Amennyiben mégsem rendezhetik meg a szalagavatót, akkor is keresnek megoldást arra, hogy a szalagokat feltűzhessék a végzősökre.

A kecskeméti Katedra Informatikai és Művészeti Szakgimnáziumban egyelőre nem terveznek semmit a szalagavató kapcsán. Dr. Tubakné Tütő Ágnes igazgatóhelyettestől megtudtuk: amint erre lehetőségük adódik, akkor megszervezik a jövő év elején, de mindenképpen március előtt, mert utána már nincs értelme a közelgő ballagások miatt. Szerencsére a tanulók a táncot már jórészt betanulták, hiszen az előző tanévben megkezdték a koreográfiák elsajátítását a testnevelésórák keretében.

A bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ Egységes Iskola igazgatója elmondta, hogy januárban visszatérnek a szalagavató kérdésére. Már úgy kezdték a tanévet is, hogy felkészültek minden váratlan dologra.

Jelenleg az egészség megóvása a legfontosabb és nem a szalagavató bál
Fotó: Pozsgai Ákos / PN archív

Bizonytalan időre elhalasztották a december negyedikére tervezett szalagavató ünnepséget a Türr István Gazdasági Szakközépiskolában, tudtuk meg Posgay Erzsébet intézményvezető helyettestől, aki elmondta azt is, még nincs konkrét időpont, hogy mikor tarthatják meg a különleges rendezvényt.

A III. Béla Gimnáziumban a fenntartó utasítására nem tartanak szalagavató ünnepséget, az iskolatitkár, Marjanovics Istvánné szerint esetleg jövőre majd bepótolják.

A Szent László Általános Művelődési Központban a hagyomány szerint februárban tartják a szalagavatót, és bíznak abban, hogy erre lehetőségük lesz. Amennyiben még akkor is tart a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítás, akkor későbbi időpontban megszervezik, tudtuk meg Hajdók Róbert igazgatótól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában