A fiatalok örülnek a vásárlási idősáv eltörlésének

A kormány múlt hét szombattól eltörölte a vásárlási idősávot. Egy vidéki boltba, illetve megyeszékhely több üzletébe is betértünk, hogy a tapasztalataikról kérdezzük a vásárlókat. Nem meglepő, hogy a 65 év alattiak legnagyobb része üdvözli a döntést, míg a 65 év felettiek többsége nem örül neki.

Horváth Péter

A fiatalok nagy része üdvözli a döntést, míg a 65 év felettiek többsége nem örül neki

Forrás: Mediaworks

Fotó: Huszár Márk

Múlt hét szombattól eltörölte a kormány a 65 év felettiek védelmében hozott vásárlási idősávot. A november végén hozott rendelkezés értelmében hétköznaponként 9 és 11 óra között, míg hétvégén 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhattak az élelmiszerüzletekben, gyógyszertárakban és drogériákban. Az említett életkor alattiak csak a védett idősáv előtt és után léphettek be az üzletekbe, de az idősek a tavaszival ellentétben nem csak az idősáv alatt vásárolhattak, szabadon betérhettek az üzletekbe bármilyen időpontban.

Mint ismert, a kormány azért oldotta fel a korlátozást, hogy a korosztályok a nekik tetsző időpontban térhessenek be a boltokba, így a várakozások szerint nem alakul majd ki tumultus az üzletekben.

Először vidéken, egy jakabszállási vegyesboltnál érdeklődtünk a tapasztalatokról. Délelőtt fél 10-kor Arany Beáta éppen az üzletből távozott, amikor megszólítottuk.

– Támogattam az idősek számára fenntartott vásárlási sávot. Ez bizonyos fokú

biztonságérzetet adott, mert nem a tömegben kellett vásárolnom.

Ez a megszüntetéssel felborult, elég nagy a tömeg most már az eddigi védett sávban is – mondta Arany Beáta, aki ugyan nem örül a változásnak, de azt mondja, hogy a puding próbája az evés, hátha beválik a változtatás és hozzájárul a vírus terjedésének lassulásához.

A következő állomásunk Kecskemét, egy hipermarketbe tértünk be negyed 11 körül. Nem volt telt ház, de ez a délelőtti, sokak számára munkaidőnek számító időpontnak is köszönhető. Nem kellett megerőltetni magunkat a számolásban, hogy megállapítsuk, sokkal több 65 év alatti válogatott a karácsonyi kínálatból, mint idősebb.

A korosztályi összetétel alapján úgy tűnik, hogy kihasználják a lehetőséget a fiatalabbak.

Egy fiatal hölgyet kérdeztünk véleményéről.

– Mivel 11 óra előtt kezdek dolgozni a szomszédos üzletben, számomra nagy teher volt a vásárlási idősáv. Szinte sosem volt alkalmas időpont a vásárlásra, hiszen este hét órakor már zártak az üzletek, így csak jó korán tudtam bevásárolni. A fiatalabbaknak sokkal jobb, hogy feloldották a korlátozást. Különösen azt figyelembe véve, hogy az idősek nemcsak a védett idősávban jártak vásárolni, hanem előtte és utána is – fogalmazott a hölgy.

A sorok között járva megszólítottunk egy üzletben dolgozót is, aki elmondta, hogy meglátása szerint hatásos a korlátozás feloldása:

szombat óta sokkal jobban eloszlik a vásárlók tömege, kevésbé alakul ki tumultus.

Lővei Tamás is a hipermarketben vásárolt éppen, amikor kérdeztük. A fiatalember három műszakban dolgozik egy kecskeméti üzemben, és örömmel fogadta a döntést.

– Támogatom ennek eltörlését. Amikor délutános vagyok, kilenc óra körül kelek és rendesen ekkor mennék vásárolni, de az idősáv alatt ezt nem tudtam megtenni. Ez sok galibát okozott, többször előfordult, hogy eljöttem vásárolni, mert elfelejtettem az idősávot, így fordulhattam vissza. Az is rossz volt, hogy 11 órakor már harminc-negyven fő állt a bejáratnál egymástól pár centire és azt várták, hogy beléphessenek az üzletbe. Most többen vannak kilenc és 11 óra között, így jobban eloszlik az egész napos terhelés, nincs tömeg – vélekedett a fiatalember.

Dél körül ellátogattunk egy belvárosi szupermarketbe is. Hasonló korosztályi arányokat tapasztaltunk, mint az előző helyen. Egy idősebb hölgy kérdésünkre elmondta, hogy számára jobb volt a védett idősáv, most délelőttönként többen vannak egyszerre az üzletben, mint az eltörlés előtt.

– Mint nyugdíjas nem szívesen veszem ezt a döntést, de mivel van lányom és unokám, tudom, hogy nekik így sokkal jobb.

Persze az lenne az igazi, ha egy évvel később lennénk már és nem kellene a vírus miatt aggódni

– fogalmazta meg a bizonyára sokak által osztott véleményét a hölgy.

A fiatalok nagy része üdvözli a döntést, míg a 65 év felettiek többsége nem örül neki
Fotó: Mediaworks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában