ezerjó

2020.11.28. 15:27

Uniós oltalmat kapott a soltvadkerti fehérbor és a pezsgő

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Soltvadkerti” borászati termékek – a pezsgő, a fehérbor és a töppedt szőlőből készült bor – felkerüljön az oltalom alatt álló eredet megjelölések listájára.

Barta Zsolt

Fotós: Ujvári Sándor

Fotós: Ujvári Sándor

Ez egy olyan jegyzék, amelyek alapján a név védelemben részesül az Európai Unióban. Erre közel 4,5 évet kellett várniuk Soltvadkerten, ugyanis az oltalmi kérelmet még 2016 áprilisában nyújtották be. Az Európai Unió Hivatalos Lapjában olvasható az az egységes dokumentum, amelyben megjelent a kérelem, és amelyet jóváhagyott az uniós bizottság.

Frittmann János borász egy palack soltvadkerti Ezerjó bort tart a kezében Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező termék egy meghatározott földrajzi területről származik, minőségét alapvetően az adott földrajzi terület természeti és emberi tényezőinek köszönheti. Az oltalom védelmet biztosít a megtévesztő piaci visszaélésekkel szemben is, mivel az oltalom alatt álló termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és megadott földrajzi területen történhet. Az oltalmat a termék csomagolásán feltüntetett uniós szimbólum jelzi.

Frittmann János, a Soltvadkerti Hegyközség elnöke büszke, mert mint mondta, a soltvadkerti fehérbor az ezerjón keresztül felkerült egy nemzetközi listára. Ezen egyebek mellett ismert bordeaux-i, rhone-i, elzászi, rajnai, mediterrán és közép-európai borok találhatóak, a jó nevű magyar borok mellett. Itthonról már korábban oltalmat élvez például a Tokaji Aszú, a szamorodni, az Egri Bikavér, vagy akár a nagynevű somlói, villányi borok is.

Frittmann János a baon.hu-nak elmondta, hogy előbb Magyarországon, helyi, országos szinten, majd nemzetközi szinten kellett végigvinni a folyamatot.

Ezzel Soltvadkert felkerült a nemzetközi bortérképre.

– A kérdés az, hogy a helyi borászok és persze a város hogyan is tud élni ezzel a lehetőséggel – fogalmazott a borász, aki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke. Mint mondta, ez nem rövid távú történet, a lehetőséggel élnie kellene a helyi borászoknak, illetve Soltvadkert vezetésének. Megfelelő városmarketinget kellene, illetve lehetne felépíteni, amelynek szerves részét képezné az oltalom alatt álló bor és a pezsgő.

Nem minden ezerjó lesz eredetvédett. Soltvadkerten, a megfelelő dűlőkben szüretelt, szigorú ellenőrzött technológiával készült, megfelelő paraméterekkel rendelkező termék viselheti a Soltvadkerti Ezerjó nevet. Most úgy 200 hektáron terem az ezerjó szőlő.

Ilyen a vadkerti fehérbor és a pezsgő

A soltvadkerti szőlőtermesztés és borkészítés a XVIII. századra nyúlik vissza. A Soltvadkerti bor és pezsgő alapanyagát adó Ezerjó, egy magyar történelmi szőlőfajta, amely a Kunsági borvidéken belül a Soltvadkert térség meghatározó fajtája. Egyediségét és egyedülállóságát jellemzi, hogy az érett szőlőből bor, töppedt szőlőjéből bor és pezsgő is előállítható.

Az uniós dokumentumban leírás található az ezerjó borról. A fehérbor, halványzöld vagy zöldessárga színű, diszkrét szőlővirág illatú, markánsan savas, fanyar, hosszú utóízzel rendelkező bor.

A töppedt szőlőből készült bor színe aranysárga, komplex illatú, magas természetes cukortartalmú, telt olajos textúrával rendelkező, összetett, méz, érett vagy aszalt gyümölcsökre jellemző illatú és ízű bor.

A pezsgő halványzöld, halvány zöldessárga színű, az Ezerjó fajtajellegének megfelelően diszkréten virágillatú, határozott, friss, ropogós savú, jellemzően gyümölcsös ízaromájú, üde, légiesen finom, tartós, közepes intenzitású gyöngyözésű pezsgő.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában