Szent Erzsébet rózsája-díj

2020.11.19. 17:30

Rangos elismerést kapott a sükösdi Szarka Miklósné

Szarka Miklósné, a sükösdi karitász vezetője kapta idén a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Szent Erzsébet rózsája-díjat.

MTI

Szarka Miklósné, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Karitász sükösdi önkéntese kapta idén a Szent Erzsébet rózsája-díjat – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) csütörtökön az MTI-vel.

Az MKPK 1999 decemberében alapította a Szent Erzsébet rózsája-díjat az „irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére”. A díj Pálffy Katalin szobrászművész alkotása, 95 milliméter átmérőjű bronzérem, amelynek előoldala rózsát ábrázol, hátoldalán pedig a következő felirat található: „Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”.

Az idei kitüntetett 1942. július 8-án született Baján. A gimnáziumot Baján végezte el, majd – mivel egyetemre nem mehetett – Budapesten tanult ápolónőnek, később műtősnői szakképesítést is szerzett.

Egyházi szolgálata 1992-ben kezdődött, amikor elsőként kapcsolódott be önkéntesként az akkor megalakuló sükösdi plébániai karitászcsoportba.

Szarka Miklósnét 1998-ban nevezték ki a sükösdi karitászcsoport vezetőjének. Munkatársaival különös gonddal segítik az időseket, rendszeresen látogatják a Sükösdön működő idősotthon lakóit és gyógyászati segédeszközökkel is támogatják őket.

Az adománygyűjtés is fontos szerepet tölt be a karitászcsoport munkájában. Ausztriából évente többször érkezik segélyszállítmány, amelynek köszönhetően folyamatosan tudják támogatni a rászoruló családokat. A karitász támogatja a helyi cserkészcsapatot, valamint jó kapcsolatot ápolnak a Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportjával, akikkel kölcsönösen segítik egymást.

„Szarka Miklósné szorgos munkája, önzetlen szeretete a szolgálat iránt példaértékű mindenki számára” – olvasható a méltatásban.

A Szent Erzsébet rózsája-díjat minden évben jótékonysági gálaest keretében adják át, az este bevételével pedig egy-egy szeretetszolgálati munkát végző intézményt, közösséget támogatnak. A gálaest idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de az MKPK gyűjtést hirdet az idei kedvezményezett, az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthona javára.

Százötven fogyatékossággal élő embert ápolnak

Az otthon az ország egyik legnagyobb, katolikus fenntartású, fogyatékkal élőket ápoló, gondozó intézménye. A kezdetben 80 férőhelyes Szent Erzsébet Egészségügyi Gyermekotthon az ipolytölgyesi megüresedett plébánián épült fel, és 1986 szeptemberében nyitotta meg kapuját. 1992-ben az Otthon további 40 férőhellyel bővült azzal a céllal, hogy a 18. életévüket betöltött gondozottaknak ne kelljen elhagyni megszokott környezetüket.

A ház jelenleg 150 súlyos-halmozott fogyatékossággal élő ember otthona.

Az adományokat az MKPK titkárságának 11100104-90012347-10000001-es számlaszámára várják, a közlemény rovatban feltüntetve: „adomány az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthona javára”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában