Kalocsa

2020.11.25. 11:00

Nagydíjat nyert a Légből kapott világ

A legnagyobb díjak egyikét kapta meg a Lakatos Norbert „Vaklufis”-ról szóló dokumentumfilm a 6. Magyar Speciális Független Filmszemlén.

Gábor János

Lakatos Norbert (balra) és Kvalla Gábor egy korábbi felvételen

Forrás: Petőfi Népe

A mustra eredményhirdetését a járványveszély miatt online közvetítették a napokban. Több mint félszáz alkotás közül sikerült az élbolyba kerülni: a készítők, Kvalla Gábor Balázs és Paletta Richárd az Arcaink nagydíj szekció Független, professzionális filmes kategóriájában nyertek.

A filmesek igazán különleges történetet dolgoztak fel: Lakatos Norbert 41 éves, és 13 éve már, hogy szó szerint egyik pillanatról a másikra megvakult, súlyos cukorbetegsége és egy orvosi műhiba együttes következményeként. A férfi azóta úgy lett a lufihajtogatás hazai és nemzetközi versenyeken is elismert mestere, hogy tényleg semmit sem lát. A színes alkotásokat például egy osztott doboz segítségével készíti: minden rekeszbe más-más színű lufik kerülnek, és fejben állítja össze belőlük a kompozíciót. A portréfilmből kiderül hosszú útja a lelki felépülésig, ahová a szülei, barátai és Tami, a vakvezető kutya segítségével jutott el.

A Légből kapott világnak komoly szakmai zsűrit kellett lenyűgöznie: a bizottságban ült például dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, Varsányi Ferenc forgatókönyvíró és producer, valamint Kulcsár Tamás filmrendező. Nyilvános premierje a versenyprogramban való részvétel miatt még nem volt, de – hacsak további megmérettetésekre nem nevezik – várható, hogy online megjelenik. Ennek időpontját az alkotók később jelentik be.

Lakatos Norbert (balra) és Kvalla Gábor egy korábbi felvételen
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában