Madárinfluenza

2020.11.16. 08:30

Fokozottan ellenőrzik a baromfitartó telepeket a megyében

Az országos főállatorvos szigorú intézkedéseket rendelt el, hogy megelőzze az országban a madárinfluenza újbóli elterjedését.

Zs. D.

Huszonkétezer növendék kacsát öltek le áprilisban egy kiskunmajsai telephelyen

Forrás: PN

Fotó: Pozsgai Ákos

Mint ismert, tavasszal végigsöpört a madárinfluenza a Bács-Kiskun megyei baromfitartó telepeken is. A március végén indult járvány Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyét érintette legsúlyosabban. A három megyében mintegy 400 állattartó telepen csaknem 4,8 millió állatot kellett ártalmatlanítani a betegség megfékezése, terjedésének megelőzése érdekében. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás járt a leölt szárnyasok után.

A madárinfluenza újbóli megjelenésének meggátolására az országos főállatorvos most újabb szigorú szabályokat rendelt el.

Mint azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közzétette: a vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánk egészét érintik, így dr. Bognár Lajos országos főállatorvos Magyarország teljes területét nagy kockázatúnak nyilvánította a vírus megjelenésének veszélye szempontjából.

Emiatt az országos főállatorvos elrendelte a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését. A megelőzés érdekében – az eddigi előírásokon túl – további, kiegészítő intézkedések bevezetése is indokolttá vált, elsősorban a vízibaromfik szállítása és a szárnyasvad-állomány pótlása területén.

Vízibaromfik szállításához kapcsolódó előírások

A madárinfluenza terjedése szempontjából az élő állatok mozgatása, az állattartó telepről történő bármilyen célú kiszállítása kiemelt kockázatot jelent.

Az országos főállatorvos 2020. november 11-én kiadott, visszavonásig érvényes intézkedése szerint a vízibaromfik esetében tamponvizsgálatnak kell megelőznie minden, a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítást (tömésre, hízlalásra, tovább tartásra történő kihelyezés), kivéve a napos baromfi kihelyezést. Az intézkedés hazánk teljes területén érvényes.

Technikai megvalósítás:

• minden állatmozgatás előtt,

• a kiszállítást megelőző 72 órán belül,

• a szállítással érintett termelési egységenként 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni, és vizsgálat céljából eljuttatni a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumába.

Fontos, hogy a szállítmány indításának nem előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése. A vizsgálat a tartó költségére történik, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján arra támogatás igényelhető.

Fotó: Pozsgai Ákos / illusztráció

Szárnyasvad-állomány pótlásához kapcsolódó előírások

Szintén országszerte kötelező a tamponvizsgálat a szárnyasvad-állomány pótlására szánt baromfik (fácán, fogoly, tőkés réce) természetbe való visszaengedése előtt.

Technikai megvalósítás:

• minden állatmozgatás előtt,

• a kiszállításett termt megelőző 72 órán belül,

• a szállítással érintelési egységenként 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni, és vizsgálat céljára eljuttatni az állategészségügyi hatósághoz.

Fontos, hogy a szállítmány indításának előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése. A vizsgálat a tartó költségére történik, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján arra támogatás igényelhető.

Vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelése

Az országos főállatorvos elrendelte Magyarország teljes területén a vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelési programját az esetlegesen jelen lévő fertőzés mielőbbi felismerése érdekében.

A feladat elsősorban a hatósági állatorvosokat érinti, de a minél sikeresebb végrehajtás érdekében az Országos Járványvédelmi Központ a nemzeti parkokat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet is bevonta annak teljesítésébe.

A NÉBIH közlése szerint az intézkedések célja a baromfitartó telepek járványvédelmi zártságának és biológiai biztonsági szintjének fokozása. Mindemellett hasonlóan lényeges, hogy a hazánk területére esetelegesen érkező fertőzött madarakat minél korábban észleljük, azonosítsuk, és ezáltal megtehessük a baromfiállományok védelmét szolgáló megelőző intézkedéseket.

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését is. A további intézkedések bevezetéséről, illetve a jelenlegi intézkedések módosításáról, szigorításáról vagy visszavonásáról a járványügyi helyzet változása, valamint a baromfitartó telepek biológia biztonsági felkészültségének értékelése alapján dönt majd – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában