városfejlesztés

2020.11.05. 20:04

Kilenc év után újraindítják a kécskei kisvasutat

Elkezdődött a tiszakécskei keskeny nyomtávú vasút felújítása és kibővítése. Az eredetiből megmaradó 600 méteres szakaszhoz további 1000 métert építenek hozzá, így a Lübbecke-háztól a Tisza parti üdülőterületig három megállón keresztül utazhatnak a Tiszakécskére látogatók. A 471 milliós projekt keretében új kilátó, mozdonyszín is épül és a szerelvényeket is felújítják. Az önkormányzat nyárra tervezi az átadást.

Horváth Péter

A pályát felújítják és új szakasszal ki is bővítik

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Tiszakécske városfejlesztési koncepciójának egyik alappillére a település turisztikai vonzerejének növelése. Ennek részeként felújítják és bővítik a városi kisvasút pályáját, melynek a közelmúltban kezdődtek el a munkálatai. Az 1970-es években épült a kécskei kisvasút, amit 2012-ben ért utol a vég, hogy aztán jövőre, csaknem kilenc év elteltével kibővülve újjászülethessen. Tóth János, Tiszakécske város polgármestere lapunknak elmondta, hogy az eredetileg 1,2 kilométeres keskeny nyomtávú szakasz egy része bontásra került, a megmaradó rész felújítása mellett további 1000 méter új pálya épül meg.

A felújításra és az új szakasz, a kilátó és a mozdonyszín építésére és a gördülő szerelvény felújítására 235 millió forintot nyert a város még 2016-ban. A legutolsó indikatív ajánlatok beérkezésekor egyértelművé vált, hogy ez az összeg nem lesz elég a beruházás fedezetére, így idén tavasszal a vasúti pálya felújításához és az új szakasz megépítéséhez 222 millió forint támogatást biztosított az Innovációs és Technológiai Minisztérium, így városuknak 14 millió forint önerőt kellett biztosítania, hogy a projekt összesen 471 millió forintból megvalósulhasson.

A Lübbecke-háznál és a Tiszai üdülőterületen lévő végállomásain kívül három megállóhelye lesz a kisvasútnak. Az első a Miskó István sétány játszóterénél, a második az új, projekt keretében épülő 21 méter csúcsmagasságú kilátónál, a harmadik pedig a sportcentrum mögött, a tervezett új közösségi térnél, a Zsibongónál épül.

A polgármester elmondta, hogy vagy a Lübbecke-háznál lévő végállomáson, vagy a kilátónál a régi kécskei kisvasút hőskorát megidéző kiállítóteret szeretnének létrehozni. A kiállítandó tárgyakat, eszközöket az 1970-es években épült eredeti kisvasút darabjaiból válogatják ki.Az 1,6 kilométer hosszú pálya mélyépítési munkálatai várhatóan még idén elkészülnek, a

Tisza parti végállomás (mozdonyszín és kilátó) kivitelezési munkái pedig november 5-én kezdődnek és várhatóan júniusig tartanak.

Felújítják a gördülő szerelvényt – a mozdonyt, egy nyitott és egy zárt vagont – is, az eszközbeszerzés közbeszerzési eljárása lezárult, a munkák már elkezdődtek.

A pályát felújítják és új szakasszal ki is bővítik
Fotó: Petőfi Népe

Tóth János polgármester hangsúlyozta, reményeik szerint a turisztikai beruházás kedvező hatással lesz a város idegenforgalmára és a természeti kincseik vonzerején felül is változatos szabadidős programokat kínálhat Tiszakécske.

A város képviselő-testülete még később dönt arról, hogy az új kisvasutat a város üzemeltesse, vagy vállalkozó számára adják ki a működtetést, de a polgármester szerint elsődleges szándék az önkormányzati fenntartás.

Csónakázótóval is tervezik növelni a turisztikai vonzerőt

Tóth János elmondta, hogy nem csak a kisvasúttal igyekeznek vonzóbbá tenni a várost a turisták számára. A Tisza I. Holtága a település vízi bázisa, ahol a kajakosok és a kenusok tartják edzéseiket. Jövőre itt már csónakázhatnak is a Kécskére látogatók. A közeljövőben a város csónakokat vásárol, melyeket bárki kibérelhet és a holtág vízi tanösvényén, vagy a közelmúltban kialakított megtisztított hosszú egyenes szakaszán csónakázhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában