verseny

2020.11.25. 20:44

Képzeletbeli vírus ellen küzdenek a bajai fiatalok

Az Ericsson cég programozói bajnokságot hirdetett nemrég, ahol egy képzeletbeli világban megjelenő vírus terjedését kellett szimulálniuk a részt vevő versenyzőknek.

Rab Rita

A bajai csapat: Ritter Máté, Varga Dominik és Zrínyi Patrik

Forrás: Petőfi Népe

A feladatra vállalkozó közel 200 csapat között voltak középiskolai, egyetemi (nem csak magyarországi) és tapasztalt programozókból álló csoportok is. A második fordulóba jutott 63 csapatból már csak öt középiskolás maradt versenyben, köztük a bajai Türr István Technikum tanulói is. A bajai csapat tagjai: Ritter Máté, Varga Dominik és Zrínyi Patrik, mindhárman a 12. b osztály tanulói.

– Az Ericsson cég által hirdetett verseny három online fordulóból áll. Az első október 16-án 16 órától október 29-én éjfélig tartott. Mivel a beadási határidő az őszi szünetre esett, az utolsó napokban szinte egész napokat dolgoztak a gyerekek a programjukkal. A határidő lejárta után rögtön kiderült, hogy a csapat bejutott a második fordulóba. A második forduló leírását rögtön meg is kapták és kezdhettek vele dolgozni. Ennek határideje no­vember 16-án éjfélkor járt le – tájékoztatott Havasi Rita felkészítő tanár.

Beszámolt arról is, hogy milyen feladatokat kaptak a továbbjutó fiatalok.

– A gyerekek eddigi teljesítménye is már nagyszerű eredmény, látva, hogy mennyi egyetemi és szenior­csapat között érték el. Ebben a fordulóban az általuk kifejlesztett mesterséges intelligenciának a vírus jövőbeli terjedésének a megjósolásával és kapacitásának helyes csoportosításával kellett megtisztítani a képzeletbeli világot a vírustól. Sikeres fordulót követően a harmadik fordulóban már a bejutott legjobb 12 csapatnak együtt kell dolgoznia és közös erővel megfékeznie a vírust. Reméljük, sikerült hatékony programot fejleszteniük. Büszkék vagyunk rájuk – mondta a tanár­nő.

A bajai csapat: Ritter Máté, Varga Dominik és Zrínyi Patrik
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában