BÁCS-KISKUN

2020.11.10. 17:30

Jobban kell figyelni az utakon

Az őszi időjárás kihívást jelent a közlekedők számára. Az esős-ködös időben jelentősen romlanak a látási viszonyok, és ahogy haladunk a tél felé, reggelente már talaj menti faggyal, így helyenként csúszós útszakaszokkal is számolhatnak az autóvezetők. Ebben az időszakban a balesetek megelőzése érdekében fokozott óvatossággal kell közlekedni, alkalmazkodva a megváltozott időjárási és útviszonyokhoz – hívja fel a figyelmet a rendőrség évről évre.

Horváth Péter

Ősszel a köd is nehezíti a közlekedést

Forrás: Shutterstock.com

Ősszel a leggyakoribb autós balesetek az úgynevezett pályaelhagyásból következnek be, amikor a jármű a sávot elhagyva letér az úttestről, vagy valamilyen tereptárgynak ütközik. Okai között ugyanúgy szerepelnek az emberi tényezők, mint a jármű nem megfelelő állapota vagy a nem jól megválasztott sebesség. A rendőrség figyelmeztet, hogy a megváltozott útviszonyok baleseti forrást jelenthetnek, elősegíthetik a pályaelhagyást. A lombhullás idején az utakon sok falevél heverhet, ami a vizes aszfalttal együtt csaknem olyan csúszós felületet eredményez, mintha hó borítaná az úttestet. Fontos, hogy kerüljük el a hirtelen fékezést az ilyen felületen. Ha a kanyar közepén csúszik meg az autó, akkor ne hirtelen kormánymozdulatokkal korrigáljunk.

Sok csapadék hullik ősszel, ilyenkor gyakoriak a vízátfolyások az utakon, melyeken felúszhat az autó és a tapadás megszűnése miatt irányíthatatlanná válhat. Ez különösen az útkanyarulatokban jelenthet veszélyt, ezért esőben érdemes biztonságos sebességre lassítani a kanyarok előtt, és a motorféket használva átjutni az ilyen szakaszokon.

A rendőrség emlékeztet, hogy ősszel leggyakrabban a sebesség rossz megválasztása, a relatív gyorshajtás miatt következnek be a balesetek, de fontos a biztonságos követési távolság megtartása is.

Ősszel a köd is nehezíti a közlekedést
Fotó: Shutterstock.com

Az útelhagyásos balesetek elkerülése érdekében fontos a gumiabroncsok állapotának vizsgálata és a kopott abroncsok cseréje, illetve +7 Celsius-fok alatt tanácsos gondoskodni a téligumi felhelyezéséről. Ezzel összefüggésben javasolt a futómű és a fék ellenőrzése is. A rendőrség kampányaiban felhívja a figyelmet a látni és látszani elvére, ami a közlekedésbiztonság egyik alappillére. Különösen fontos a megfelelő láthatóság, a jól működő világítás. A hatóság emlékeztet, hogy ködfényszórót és a ködzárófényt korlátozott látási viszonyok esetén szabad használni, köd, felhőszakadás vagy sűrű hóesés idején, de csak a haladás során, álló járművön tilos. Figyelmet kell fordítani még a szélvédő átlátszóságára, ezért indulás előtt szükséges eltávolítani a párát, illetve gondoskodni kell a jól működő ablaktörlőről, jégoldóról és jégkaparóról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában