mozgalom

2020.11.12. 13:48

Fajtamegőrző faültetést tartottak a kalocsai Szent Istvánban

Kifejezetten a Kárpát-medencére, ezen belül Erdélyre jellemző almafafajtát ültettek a Kalocsai Szent István Gimnázium tanulói kedden.

Gábor János

A Kalocsai Szent István Gimnázium kilencedikes tanulói közösen ültették el a facsemetét

Forrás: Petőfi Népe

A Fenntarthatósági Témahét kapcsán kapott csemete telepítése több mint kedves gesztus, hiszen ezzel ahhoz a mozgalomhoz csatlakozott az iskola, amelyet a hagyományosan itt jelenlévő fák megőrzéséért hívtak életre.

– A Fenntarthatósági Témahét keretében hirdette meg az Oktatási Hivatal, hogy azoknak az iskoláknak, amelyek vállalják, hogy gyümölcsfát ültetnek, a rendelkezésére bocsát egy fát, jelen esetben egy batul almafát – mondta el Perity Lajos intézményvezető, hangsúlyozva, hogy a csemetét a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtól kapták. Az akció üzenete azonos minden hasonló törekvéssel: meg kell őrizni a Kárpát-medence tájadottságaihoz alkal­mazkodott gyümölcsfa­fajokat.

– A kilencedikes diákok segítségével ültettük el a fát. Azért őket választottuk, mert ők még valószínűleg itt tanulnak majd akkor, amikor ez a fa először gyümölcsöt hoz – fejtegette.

Az iskolaigazgató hangsúlyozta: nagyon jellegzetes, a Kárpát-medencében több száz éve jelen lévő, eredetileg erdélyi almafajtáról van szó. Hozzátette: az intézmény évek óta partnere a Fenntarthatósági Témahét kezdeményezéseinek, mert a mai 14-18 éveseknek különösen fontos közvetíteni a környezettudatos szemléletet. Perity Lajos szerint egyébként a diákjaik éretten állnak hozzá ehhez a kérdéshez, és világosan látják a globalizáció okozta problémákat, amelyekre az ő generációjuk már kénytelen lesz megfelelő válaszokat találni, ha azt akarják, hogy a Föld élhető bolygó maradjon.

A Kalocsai Szent István Gimnázium kilencedikes tanulói közösen ültették el a facsemetét
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában