Engedély kell a kalocsai kórház Covid-osztályán fekvők látogatásához

Ugyan általános látogatási tilalom van érvényben a Kalocsai Szent Kereszt Kórházban, az intézet csütörtök este kiadott egy közleményt arról, hogy milyen feltételekkel lehet bizonyos esetekben mégiscsak bemenni a hozzátartozókhoz, akár olyanokhoz is, akik az intézetben kialakított COVID-osztályon tartózkodnak.

Gábor János

Fotó: Gábor János

A levél – amely először írja meg hivatalosan is, hogy van helyben kijelölt COVID-osztály – arról tájékoztat, hogy az országos tisztifőorvostól kapott iránymutatások szerint alakították ki a helyi szabályokat. Ezek szerint látogatási engedélyhez kötve beengedik a „súlyos állapotban lévő, végstádiumban lévő, illetve haldokló beteg hozzátartozóját, kiskorú gyermek legközelebbi hozzátartozóját”, valamint, ahogy fentebb is írtuk, „a COVID-osztályon fekvő súlyos, illetve haldokló beteg hozzátartozóját”.

Utóbbi esetben kizárólag védőfelszerelés használata mellett lehet látogatást tenni – szögezi le a közlemény, hozzátéve, hogy ilyenkor az egyszerhasználatos köpenyt, lábzsákot, hajhálót, gumikesztyűt és szájmaszkot a kórház köteles biztosítani. A tájékoztató szerint minden felsorolt esetben az osztályvezető főorvos, vagy a mindenkori ügyeletes orvos által kiadott látogatási engedélyhez kötött a belépés. A kérvényhez „kizárólag a MedWorkS-ben található formanyomtatvány használható”, és két példányban kell kitölteni: ebből egy a beteg dokumentációjába kerül, egyet pedig a központi betegfelvételi pultnál kell leadni – írják.

A kórház azt is közölte, hogy a hozzátartozók csak a központi betegfelvételi pultnál jelentkezhetnek látogatásra, és a beteg mellett legfeljebb 15 percet tölthetnek. Ez alól kivétel a szülő nő: esetében az általa megjelölt nagykorú személy jelen lehet a vajúdás és a szülés alatt, de csak önállóan biztosított védőfelszerelésben. Azok, akiknek a hozzátartozója nem esik a fent felsorolt kategóriákba, tehát tilalom alá esnek, felvilágosítást továbbra is kérhetnek a hozzátartozójuk állapotáról, amennyiben ők vannak megjelölve legközelebbi családtagként. Adatvédelemi okokból ilyenkor meg kell adni a lakcímét és a születési dátumot.

Először írták meg, hogy van COVID-osztály a kórházban, negyedórás látogatást így is lehet tenni, engedéllyel
Fotó: Gábor János

Borítóképünk archív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában