restaurálás

2020.11.25. 07:00

Elkészültek a Petőfi-szobor felújításával Kiskunhalason

Éppen egy évvel ezelőtt emelték le a talapzatáról és szállították el a negyven évvel korábban felállított Petőfi-szobrot egy budapesti műhelybe, hogy az alkotó, Mihály Gábor teljeskörűen restaurálja.

Pozsgai Ákos

Mihály Gábor a felújítás előtt, 2019-ben a szoborral

Forrás: Petőfi Népe

A szobrot eredetileg a Csipkeház udvarára álmodta meg a készítője, csak az átadás napján szembesült vele Mihály Gábor, hogy alkotását mégsem ott, hanem a buszállomással szemben lévő sétány mellett állították fel. Petőfi Sándor egész alakos szobrát a méretéhez viszonyítva egy aránytalanul magas talapzatra helyezték fel, ahol több mint négy évtizeden át állt és tűrte az időjárás viszontagságait. Pontosabban tíz évvel ezelőtt egyszer előre dőlt a szobor, mert a lábánál beépített tartó vaspántok annyira elrozsdásodtak, hogy nem bírták a szobor súlyát. Akkor meghegesztették és újabb tíz évig állt rendületlenül, 2019 novemberéig, amikor a szobor készítője, Mihály Gábor irányításával leemelték a helyéről és budapesti műhelyébe szállították.

A szobrász váratlan betegsége miatt azonban nem tudott 2020. március 15-ig elkészülni a szobor felújításával. Mostanra viszont megtörtént a szobor teljes rekonstrukciója, számolt be lapunk érdeklődésére Kuris István László alpolgármester, aki elmondta, hogy a tervek szerint a Petőfi-szobrot megújulva, új talapzaton 2021. március 15-én avatják fel.

Mihály Gábor a felújítás előtt, 2019-ben a szoborral
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában