segítség

2020.11.23. 07:00

Baján senkinek sem kell az utcán éjszakáznia

A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény munkatársai mindent megtesznek azért, hogy egyetlen embernek se kelljen az utcán töltenie az éjszakát Baján, ha nem akarja. Mint azt Bánné Kis Erzsébet intézményvezető elmondta, nem tehetik ki a bentlakásos intézményekre a bezárt táblát. Helyt kell állniuk a végsőkig, és ez egy nagyon nagy felelősség.

Márton Anna

Mindenkinek segítenek szállást találni Baján, senkit sem hagynak fedél nélkül

Forrás: Shutterstock

A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény 2008-ban alakult, kezdetben 500 főt láttak el, ma már 1300 fővel van megállapodásuk különböző ellátásra. Tizenhatféle szociális ellátást biztosítanak. A pszichiátriai otthonban 80, az idős korúak otthonában 90 emberről gondoskodnak. A hajléktalanok átmeneti szállásán 20 férfi számára tudnak hajlékot biztosítani.

– Úgy gondolom, hogyha nem is nagy létszám, amire engedélyünk van a hajléktalanellátást illetően, mégis, az elmúlt évek tapasztalata alapján, elegendő. Mindenki, akinek szüksége van szállásra és szeretne bemenni meleg helyre, az meg tudja tenni. Ha nálunk nem, akkor mi saját költségünkön felvesszük a kapcsolatot egy másik intézménnyel a környéken, ahol van szabad hely, és elutaztatjuk az illetőt. Senkinek nem kell kint maradnia, aki nem szeretne – tudtuk meg Bánné Kis Erzsébet intézményvezetőtől.

Összességében elmondható, hogy senkinek sem kell az éjszakát kint töltenie a szabad ég alatt Baján és térségében, ha nem akarja. Az intézményvezető hozzátette: természetesen vannak szabályok, hiszen aki bemegy egy hajléktalanszállásra, annak tudomásul kell vennie, hogy bizonyos előírásokat be kell tartania az alkoholfogyasztásra és a viselkedésre vonatkozóan.

– A hajléktalanellátásban biztosítunk nappali melegedőt is, ahol napközbeni tartózkodásra adunk lehetőséget. Ezek mellett népkonyhai szolgáltatást is igénybe vehetnek, ahol egy tál melegételt kap mindenki. A járványhelyzetre való tekintettel ezt most nem helyben fogyaszthatják el, mindenki, aki ezért jön be, lebomló, egyszer használatos edénybe becsomagolva kaphatja meg a melegételt – mondta Bánné Kis Erzsébet.

A nappali melegedőben hatványozottan figyelnek a fertőtlenítésre, mindenkinek lehetőséget adnak a tisztálkodásra is, illetve ruhát is kaphat, aki szeretne. Ha valaki kórházba kerülne az ellátottak közül, csomagot is kaphat az intézményből, mely alapfelszerelést: tisztálkodási eszközöket és fehérneműt tartalmaz, részletezte hírportálunknak az intézmény vezetője.

– Visszagondolva az első hullámra, a nagy riadalomra, a mostani értékelésem szerint sokkal könnyebb volt, nem is nagyon tudtunk a környezetünkben megbetegedésekről. Most azonban már más a helyzet, vannak beteg kollégák, ellátottak. Szerintem nagyon fontos, hogy a nyugalmunkat, a higgadtságunkat, a bölcsességünket megőrizzük, és tegyünk meg mindent, amit a járványügyi szakemberek kérnek tőlünk. Ezeket igyekezzünk maximálisan betartani és betartatni. Nem jó tanácsadó a pánik és az eszeveszett fejetlenség. Fontos, hogy higgadt döntéseket hozzunk – emelte ki Bánné Kis Erzsébet.

Mint megtudtuk, az ellátotti körben van néhány koronavírusos beteg és néhány kolléga, de nem tömeges megbetegedésről van szó, minden szabályt betartanak, ami kötelező, sőt még többet is.

– Olyan szabályokat is létrehoztunk magunk számára, ami nem kötelező, de elővigyázatosságból megtesszük. Mi nem tehetjük ki a bentlakásos intézményekre a bezárt táblát. Nekünk helyt kell állni a végsőkig, és ez egy nagyon nagy felelősség mindnyájunk számára – mondta a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény vezetője.

Mindenkinek segítenek szállást találni Baján, senkit sem hagynak fedél nélkül
Fotó: Shutterstock

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában