Amit az arcmaszkok használatáról és az üzletek üzemeléséről tudni kell

Számtalan kérdés és felvetés érkezett a halasi városházára az arcmaszkok használatát és a vendéglátóhelyek nyitvatartását és üzemelését illetően, amire Kuris István László alpolgármester az Operatív Törzs jogi szakembereitől kért írásos állásfoglalást. A kérdések többnyire arra irányultak, hogy kocsmák, cukrászdák nyitva lehetnek-e, bevezetik e helyben a vásárlási idősávot, valamint, hogy kell-e kötelezően az arcmaszkot viselni az autóban is és kerékpáron az asztma miatt fulladásos tünettel rendelkezőknek?

Pozsgai Ákos

Fotós:

Fotós:

A Operatív Törzs jogászainak válaszaiból kiderül, hogy az arcmaszk használata kapcsán alkotott helyi rendelet nem szorul módosításra, a felmerülő kérdésekre a választ a felelősségteljes gondolkodás adja meg.

E szerint a kerékpárral való közlekedés minősülhet sporttevékenységnek, de ezzel együtt figyelembe kell venni egyes kerékpárutakat is érintő, például „lámpás” kereszteződéseket, ahol alakulhat ki olyan helyzet, hogy nem egy családi közösségbe tartozók kerülnek közelebb egymáshoz, ezért a kerékpározás közben ilyen helyzetekben értelemszerűen használni kell az arcmaszkot.

Saját gépjárműben utazva nem feltétlenül életszerű viselni a maszkot, de taxiban, munkahelyre alkalmazottakat szállító kisbuszban, vagy ha nem egy háztartásban lakók utaznak egy autóban az arcmaszk hiánya már felelőtlenség is lehet.

A vásárlási idősávok mentességek megjelölésére a polgármester nem kapott felhatalmazást, így arról helyben nem dönthetnek. Az Operatív Törzs szakembereinek jogi állásfoglalásából kiderül az is, hogy azok, akik hivatalos igazolással rendelkeznek arról, hogy az arcmaszk viselése számukra káros, az igazolást minden esetben maguknál kell, hogy tartsák, ezen túlmenően fontos, hogy felelősségteljesen döntsenek arról, hogy mikor használják és mikor nem az arcmaszkot.

Az üzletek vonatkozásában a vállalkozás vezetőjének kell tudnia, hogy a működési engedélye alapján olyan vendéglátóhelynek minősül-e, amely elvitelre alkalmas ételt ki tud szolgálni. Erre vonatkozóan a jogszabályok pontosan meghatározzák, hogy mi számít ételnek. E szerint a vendéglátásban elkészülő azon termékek egy csoportját nevezzük ételnek, amely „alapanyagokból, illetve feldolgozott élelmiszerekből konyhatechnológiai műveletek vagy azok részműveletei útján készített, vagy közvetlen fogyasztásra kész élelmiszer, beleértve az italokat és a cukrászati készítményeket is”.

Fotó: Pozsgai Ákos

A kormányrendelet értelmében a vendéglátó üzletek kinyithatnak, de a helyben fogyasztás nem engedélyezett a vendéglátó egység teljes területén, ideértve az üzlethez tartozó teraszt is, hanem csak az elviteles, kiszállításos működést teszi lehetővé.

A helyszínen történő alkoholfogyasztás és helyben fogyasztás tilalmának betartása a vendéglátó egység felelőssége, annak üzemeltetője, vezetője köteles a szabályok betartásáról gondoskodni. A rendőrség ellenőrzése során őket terheli a felelősség a büntetés, amely akár az üzlethelyiség bezárása is lehet.

koronavírus (Bács-Kiskun megye)

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában