kecskemét / galériával

2020.10.28. 19:08

Végső búcsút vettek a hozzátartozók nélkül elhunytaktól

Szerdán délelőtt tíz, hozzátartozók nélkül magányosan elhunytat kísért utolsó útjára a Wojtyla Ház sorsközössége a kecskeméti Köztemetőben. A civil szervezet évekkel ezelőtt felvállalta, hogy méltó búcsút vesznek a szociális temetéseken a hozzátartozók nélkül elhunytaktól.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A köztemetésre jogosultakat minden esetben urnában temetik el, a költségekről az önkormányzat gondoskodik. A Wojtyla Barátság Központ munkatársai és önkéntesei minden évben hatszor-hétszer szociális temetéseken elkísérik utolsó útjukra a hozzátartozók nélkül elhunytakat.

A szerdán eltemetett elhunytak között nyolc felnőtt és két halva született csecsemő volt. Szolid gyászszertartás keretében vettek tőlük végső búcsút a ravatalozónál. Először Farkas Pál, a Wojtyla Ház munkatársa mondott beszédet. Hangsúlyozta: mindenkinek jár a tisztességes végső búcsú. Nem ismerik az elhunytakat. E testvéreikért rokonok, barátok, ismerősök nem jelentkeztek, így nem volt senki, aki ott legyen a temetésükön.

Ezt követően Tódor Norbert, a Wojtyla munkatársa egyházi ihletésű beszéddel emelte a szertartás hangulatát.

A halottakat közösen kísérték el a kriptához, ahol évek óta gyűlnek a hozzátartozó nélkül elhunytak hamvai urnákban. A kripta sírkövén mindenkinek a nevét és a születési-halálozási dátumát egy-egy fémtáblán örökítik meg.

A Wojtylások végül Halottak napi megemlékezést tartottak a temetőben elhelyezett Mementó keresztnél, mely korábban a Végh Mihály téren állott. A keresztnél Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Ház társalapítója emlékezett meg a mélyszegénységben, elhagyatottan távozottakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában