szeptember 1-től

2020.10.04. 07:00

Tóth Zoltán nevét viseli az orgoványi iskola

Tavaly szétvált az orgoványi és az ágasegyházi iskola közös társulása. A tantestület, majd a képviselő-testület akaratának megfelelően az orgoványi tanintézmény szeptember 1-től dr. Tóth Zoltán nevét vette fel, így lett Dr. Tóth Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – tájékoztatta szerkesztőségünket Gyarmatiné Márton Olga intézményvezető.

Horváth Péter

Gyarmatiné Márton Olga intézményvezető az iskola tanulóival, Ujszászi Márkkal és Baski Lilivel

Fotó: Horváth Péter

Tóth Zoltán a Vakok Állami Intézetének igazgatója volt, tudományos kutatásokat vezetett, könyveket írt, idegen nyelveket beszélt, református presbiter volt és gazdaságot vezetett, vagyonából a szegényeket is támogatta. Felesége orgoványi származású volt, az első falusi tanító lánya, ezért a falusi élet is közel állt a névadóhoz.

Az igazgató elmondta, hogy Tóth Zoltán élete és munkássága összetett és jelentős értékeket hordozott. Szociális érzékenység, empátia, bátorság, újítás, közéleti szerepvállalás, tudományos érdeklődés és publikálás fogalmakkal jellemezhető élete, ezek olyan értékek, melyeket szeretnénk átadni a gyerekeknek.

Gyarmatiné Márton Olga intézményvezető az iskola tanulóival, Ujszászi Márkkal és Baski Lilivel
Fotó: Horváth Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában