GALÉRIÁVAL

2020.10.26. 15:11

Több mint százmillió forint támogatásban részesül három kecskeméti cég

Három kecskeméti cég, a BIM Design Kft., a KÉSZ Metaltech Kft. és az Univer Product Zrt. összesen 102 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség együttműködésében kiírt pályázatán exportképességük megőrzése és javítása érdekében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn gyárlátogatással egybekötött ünnepélyes sajtótájékoztatón adta át az elnyert támogatást Kecskeméten.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A magyar kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében Nemzeti Exportvédelmi Programot indított a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség együttműködésével, mellyel az exporttevékenységüktől nagymértékben függő vállalkozások számára nyújtanak összesen 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást.

A program célja a hazai vállalkozások felkészítése a külpiaci versenyben, illetve az elmúlt években elért exportteljesítmény megőrzése és megerősítése. A program a járvány miatt nehéz helyzetbe került, exporttevékenységüktől függő vállalkozások támogatását szolgálja. Ez két konstrukción keresztül valósul meg: a Külpiacrajutási Támogatás közel kétmilliárd forinttal a magyar mikro-, kis-, közepes- és nagyvállalatok piacrajutását segíti elő. A 23 milliárd forint keretösszegű Külpiaci Növekedési Támogatás a kis-, közép- és nagyvállalatok által külföldön megvalósítandó termelő beruházásokat támogatja. Három kecskeméti cég is elnyerte a pályázat útján elérhető támogatást: a BIM Design Kft., a KÉSZ Metaltech Kft. és az Univer Product Zrt. részesült vissza nem térítendő támogatásban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn érkezett Kecskemétre, hogy a városházán átadja a támogatásokat a cégeknek, melyeket az átadót megelőzően, délelőtt meglátogatott.

A támogatói okleveleket dr. Szabó Kristóf, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója adta át a cégek vezetőinek.

A BIM Design Kft. projektjének összértéke 54 millió forint és 27 millió forint támogatásban részesült. A támogatói oklevelet Kelemen Csaba ügyvezető vette át. A KÉSZ Metaltech Kft. 100 millió forintos külföldi projektjéhez 50 millió forint támogatásban, az erről szóló oklevelet Barócsi Róbert ügyvezető kapta kézhez. Az Univer Product Zrt. az 50 milliós programjához 24,9 millió forint támogatásban részesült, amiről Molitorisz Károly ügyvezető vette át az oklevelet.

Az ügyvezetők köszönőbeszéde után Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere szólt a jelenlévőkhöz. Hangsúlyozta a város és a cégek jó partneri kapcsolatát és megköszönte a kormány folyamatos figyelmét és támogatását. Mint fogalmazott, a kecskeméti cégek ismét a világ élvonalában tudhatják magukat. Emlékeztetett, hogy hagyományos önkormányzati szerepét megváltoztatta a város és innovatív, biztonságos és támogató környezetet biztosít a vállalatoknak versenyképességük erősítésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében emlékeztetett, hogy a járvány nem csak egészségügyi, hanem gazdasági kihívásokat is jelent. Hatására új világgazdasági korszakba lépünk, ami rendkívül éles, vérre menő versennyel kezdődik.

– A nemzetközi piacok teljes újraosztása indul meg, hiszen számos vállalat arra kényszerül, hogy visszafogja termelését vagy bezárják gyáraikat, tömegesen elbocsássák dolgozóikat. Világszinten szinte minden iparágban átalakulnak az erőviszonyok – fogalmazott a miniszter. Ez azonban nem csak kihívásokat, hanem komoly lehetőségeket is jelent a magyar gazdaság számára. – A világjárvány hatására sok vállalat kiszorult vagy legyengült, ezek helyére be lehet törni. A magyar kormánynak abban kell segítséget nyújtani, hogy a világpaci átalakulások nyomán felmerülő lehetőségeket a magyar vállalatok ki tudják használni: újabb megrendeléseket szerezzenek, újabb piacokra tudjanak betörni, amivel növel hetik bevételeiket, mellyel a magyar gazdaság növekedéséhez és új munkahelyek létrehozásához járulnak hozzá – fogalmazott a miniszter és hozzátette, hogy a támogatási program ehhez nyújt segítséget, majd a támogatott cégek teljesítményét méltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában