baja

2020.10.07. 07:00

Sorstársainak segít Vereczkei Zsolt többszörös paralimpikon

Egy éve működik az Impulzus a Parasport Jövőjéért Alapítvány, melynek egyik alapítója, Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpikon bajnok számolt be szerkesztőségünknek az eddigi tapasztalatokról és a további tervekről.

Márton Anna

Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok

Forrás: Petőfi Népe

Az Impulzus a Parasport Jövőjéért Alapítvány alapítói a parasportot szeretnék népszerűsíteni a mozgáskorlátozott vagy fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok körében a háromszoros paralimpiai bajnok, Vereczkei Zsolt példáján keresztül, bemutatva, hogy a sport óriási lehetőségeket rejt magában. A megalapítás óta eltelt egy évben az alapítvány már több parasportolónak segített, a továbbiakban is az a céljuk, hogy motiválják és támogassák őket, valamint a fogyatékkal élő fiatalokat a sportra, mozgásra ösztönözzék egy minőségi közélet reményében. Az alapítók rendszeresen részt vesznek a mozgáskorlátozott-egyesületek rendezvényein, motiváló beszélgetéseket tartanak a fiataloknak. Az elmúlt év tapasztalatai alapján Vereczkei Zsolt szerint nagyon nehéz eljutni a fiatalokhoz.

– Még zajlik a feltérképezés, rengeteg mozgássérült-egyesülettel vettük fel a kapcsolatot az elmúlt hónapokban, de az a tapasztalat, hogy ezek a fiatalok nagyon elzárkóznak. A Mozgássérültek Egyesített Országos Szervezetének munkatársaival, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségével (FODISZ), valamint a Bács-Kiskun Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületével kapcsolatban vagyunk és segítik a munkánkat. Továbbra is az a célunk, hogy minél több fia­talhoz eljussunk – mondta el hírportálunknak Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpikon.

A hétszeres paralimpikon már visszavonult, és az tölti ki napjait, hogy segíthet sorstársainak megtalálni a nekik megfelelő sportágat. Mint mondta, bár ő az úszásban tudott kiteljesedni, nem akar mindenkit az uszodába terelni. A sikereiről elmondta, hogy különösen két olimpiára emlékszik vissza meghatottan.

– A Sydney-ben megszerzett paralimpiai aranyra vagyok a legbüszkébb, ez már a harmadik arany volt, amit a versenyeim során elnyertem, de szívesen emlékszem vissza az első aranyra is, akkor még csak 15 éves voltam, amikor Barcelonában megnyertem a paralimpiát. Mindegyiknek megvolt a maga szépsége, mindegyik paralimpián amit elterveztünk, az mindig összejött. Tudtam, hogy előbb-utóbb vége lesz az aranykorszaknak, de hála istennek úgy zártam le a pályafutásomat, hogy hét paralimpiáról hét éremmel jöttem haza. Sokan kérdezik, hogy miért nem megyek a nyolcadikra is Tokióba. Úgy gondolom, nincs miért kockáztatni, ez nagyon szép befejezés – mondta Vereczkei Zsolt.

Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok
Fotó: Petőfi Népe

Jelenleg folyamatosan utazik, találkozik a parasportolókkal, egyesületek képviselőivel, de még heti két-három alkalommal lelátogat az uszodába, továbbra is jó viszonyt ápol a régi csapattársakkal és a paraúszókkal. Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén ideje alatt nagyon nehéz napokat élt meg, hiszen számára a személyes találkozások a legfontosabbak, úgy érzi, az online beszélgetések nem annyira hatékonyak.

Az elmúlt évben több parasportolót támogattak

Szeptemberben különleges futócipőt adományozott az Impulzus a Parasport Jövő­jéért Alapítvány Mocsári Bence paratriatlonistának. Ebben az évben Kollár Andor alsónyéki paraíjásznak egy oldógépet vásároltak, Kis Péter Pál para-kajakversenyzőt is támogatták egy nagyobb összeggel, hogy edzőtábor­ban vehessen részt, vala­mint Grünfelder Bencét, bajai úszóreménységet is mentorálják – emelte ki Vereczkei Zsolt, hozzátéve, hogy még nagyon sok tervük van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában