Kiskunfélegyháza

2020.10.21. 07:00

Mozartot hallgatva javul a tanulási képesség

A menhelyi kutyákat Bach muzsikájával lehet a legjobban megnyugtatni – állítja dr. Fekete Sándor György állatorvos, az MTA doktora, egyetemi tanár, aki a Félegyházáról indultak című beszélgetéssorozat legújabb vendége volt a napokban.

Vajda Piroska

Dr. Fekete Sándor Györggyel dr. Tarjányi József beszélgetett

Fotó: Vajda Piroska

Régi barátok, tanárok, osztálytársak, ismerősök várták a könyvtárban dr. Fekete Sándor Györgyöt, egykori mórás diákot, akivel ezúttal is dr. Tarjányi József, a sorozat ötletgazdája beszélgetett. A Félegy­há­zá­ról indultak című helytörténeti sorozatot azzal a céllal indította el a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, hogy hazahívja és bemutassa a tudomány és a művészet területén jelentős eredményt elért személyiségeket.

Dr. Fekete Sándor György felkészülten, fényképes beszámolóval érkezett a találkozóra. A kivetítőn megjelenített fényképein hallgatósága közül is sokan felismerhették magukat, nosztalgiával emlékeztek a régi szép időkre. Az országosan és külföldön is elismert állatorvosról azt is megtudhatták régi ismerősei, hogy öt nyelven beszél, tanít a Szent István Állatorvosi Egyetemen, alapító elnöke a Magyar Laborállat-tudományi Társaságnak, tagja a templomos lovagrendnek, vagy azt, hogy elsőként tisztázta a nyúl lágybélsár-evésének élettani szabályozását. Nevéhez fűződik a magyar állatorvosi takarmányozástan és dietetika megalapítása és első kézikönyvének megírása.

Laborállat-tudományi kísérletezései során többek között azt vizsgálta, hogy a zene milyen hatással van az állatokra. A professzor indította el ugyanis elsőként hazánkban a zoomuzikológiai kutatásokat a laborállat-tudományban. Mesélt arról a kutatásról is, mely során bebizonyosodott, hogy Mozart-zene hatására javul az állatok tanulási képessége. Egy tízhetes kísérlet során patkányokon vizsgálták ezt a képességet. Mozart két zongorára írt szonátáját hallgatták rágcsálók, amelyek ezután sokkal jobban teljesítették az úgynevezett labirintustesztet.

Dr. Fekete Sándor Györggyel dr. Tarjányi József beszélgetett
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában