beruházás

2020.10.17. 11:30

Minibölcsőde épül a jövő évben Csemőn

Számos beruházás nyomán fejlődik, szépül Csemő. Teljes energetikai korszerűsítésen esik át az egészségház gyermekrendelő része, és jövőre elkezdődhet az új kétcsoportos minibölcsőde építése. A közelmúltban új aszfaltburkolatot kapott egy utca, saját mobilalkalmazást fejlesztett a település, illetve közösségi épület létrehozására is pályáztak, amit a polgármesteri hivatalhoz építenének hozzá.

Horváth Péter

Az energetikai korszerűsítésre váró csemői egészségház 

Fotó: Horváth Péter

Több beruházás zajlott és kezdődik el hamarosan az ország egyik legvirágosabb településén, Csemőben. Erről dr. Lakos Roland, a település polgármestere tájékoztatta hírportálunkat.

Hamarosan megújul a Központi Egészségház gyermekrendelő része, melynek energetikai korszerűsítésére csaknem 25 millió forintot nyert a község a Magyar Falu Program pályázatán. A jövő héten kezdődő munkálatok során kicserélik az épület tetejét és arra napelemrendszert telepítenek. Homlokzati, illetve lábazati szigetelést is kap az épület, valamint a nyílászárók cseréjét is elvégzik. A polgármester hangsúlyozta, hogy mivel a projekt idei tervezés, nem merülnek fel többletköltségek a tervezetthez képest.

Az egészségház előtti térrész rendezését is elvégezték: eltávolították a tetőt megrongáló és gyökérzetükkel a kábeleket körbenövő régi fákat és örökzöld valamint évelő növényeket telepítettek a helyükre, virágokkal ültették be a teret, illetve egy új csobogót építettek az orvosi rendelő elé, melyet a napokban üzemeltek be.

A településen jelenleg egy minibölcsőde fogadja a legkisebbeket, ami az óvoda épületében működik. Az önkormányzat a Pénzügyminisztérium pályázatán 75 millió forint támogatást nyert egy kétcsoportos minibölcsőde építésére. A közbeszerzési eljárás már előkészítés alatt áll, a leendő bölcsőde a hajdani kisvasútállomásnál lévő épületben kap helyet, amit felújítanak és kibővítenek. Az új intézmény a terveik szerint a jövő év végére készül el. Lakos Roland elmondta, hogy mivel a pályázatot 2018-ban adták be, így az akkori árak már nem érvényesek és jogos többlettámogatást kérnek a kiírótól. Úgy számolnak, hogy a befejező munkák és az eszközbeszerzések miatt az önerőn túl is felmerülnek majd költségek.

Lakos Roland hangsúlyozta, hogy a bölcsődeépítés illik a települési koncepcióba, mivel az önkormányzat szívügye, hogy bölcsődés kortól a tankötelezettség végéig színvonalas oktatást biztosítsanak a helyi gyermekek, fiatalok számára. Hozzátette, hogy éppen ezért, a korosztályi skála másik végén helyet foglalókra gondolva, a Ceglédi Szakképzési Centrummal együttműködve szakirányú továbbképzést is elindítanak Csemőn. Fejlesztik az óvodai játszóudvart is, ötmillió forint értékben szereznek be szabvány szerinti gyermekjátékokat.

A polgármester elmondta, hogy a támogatás terhére végzett Pest megyei útfelújítások keretében csaknem egy kilométernyi szakaszon újraaszfaltozták a Kiss Albert utcát.

A közelmúltban elkészül a Csemő, a virágos település nevű mobilalkalmazás, melyen keresztül valós idejű információkat kaphatnak a lakosok a község életéről. Lakos Roland elmondta, hogy a mindkét nagy mobiltelefonos operációs rendszer áruházából ingyenesen letölthető alkalmazás használata igen egyszerű, csupán egy e-mail-címmel, vagy Facebook-fiókkal be lehet lépni az applikációba. Különlegessége a lakossági bejelentés funkció. Ha használója kátyút, kidőlt fát vagy illegálisan lerakott hulladékot lát, a funkción keresztül fotóval és GPS-koordinátákkal együtt bejelentheti a problémát az önkormányzatnak.

Az energetikai korszerűsítésre váró csemői egészségház
Fotó: Horváth Péter

Bővítenék a községházát is

A tervekről is szólt a polgármester. A Magyar Falu Program keretében 50 millió forintos pályázatot nyújtottak be a polgármesteri hivatal épületének bővítésére. Mivel Csemőben nincs sem sportcsarnok, sem művelődési ház, a pályázat esélyt jelent arra, hogy a sport- és közösségi rendezvények fedett helyszínt kapjanak. A könnyűszerkezetes épületet a hivatal udvarára álmodták meg, a könyvtár és a piac épületei közé, 265 négyzet­méteren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában