Maszkhasználat: minden hetedik kecskeméti üzlet figyelmeztetést kapott

A kecskeméti önkormányzat munkatársai a héten 368 üzletben tartottak ellenőrzést, és 56 esetben éltek figyelmeztetéssel a maszkviselés hiánya vagy nem megfelelő alkalmazása miatt.

Hraskó István

Fotós: Oláh Tibor

Fotós: Oláh Tibor

Az önkormányzat igazgatási osztályának vezetője, dr. Molnár András szerkesztőségünknek küldött közleményében emlékeztetett, hogy a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló rendelet szeptember 21-től többek között elrendelte – a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével – a száj és az orr kötelező eltakarását az üzletben történő vásárlás és munkavégzés során (a vendéglátó üzlet vendégei kivételével), a bevásárló központ és a mozi területén. A maszkviselést, mint védelmi intézkedés betartását a kereskedelmi hatóság köteles ellenőrizni, október 5-től pedig szankciót alkalmazhat az üzemeltetőkkel szemben, ha az üzletben észlelik a kötelezettség megszegését, vagy erről a rendőrség értesíti őket. Az osztályvezető hangsúlyozta, első esetben csak figyelmeztetnek.

Mint megtudtuk, október 6. és 8. között, azaz kedden, szerdán és csütörtökön a hivatal munkatársai Kecskeméten összesen 368 üzletben tartottak ellenőrzést és 56 esetben figyelmeztettek, mert egy vagy több személy egyáltalán nem, vagy nem megfelelően használta a maszkot.

A közlemény arra is kitér, hogy hatóság a kötelezettség második alkalommal történő megszegése esetén 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, a harmadik esetén az üzletet/helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja, a negyedik alkalomtól pedig legalább annyi napra, ahányszor megszegték a maszkviselés szabályait (de legfeljebb egy évre).

– Mindannyiunk egészségének és életének megóvásának érdekében kérünk minden kecskeméti lakost a szabályok betartására – zárul dr. Molnár András közleménye.

koronavírus (Bács-Kiskun megye)

A dosszié további cikkei

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: MTVA: Oláh Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában