galériával

2020.10.23. 19:43

Kitüntetéseket adtak át Kiskőrösön

Bár Kiskőrösön március idusán adják át a közösség városi elismeréseit, a pandémia miatt ezt az októberi ünnepre halasztották.

Barta Zsolt

Péntek délután csak szájmaszkban lehetett belépni a kiskőrösi városháza dísztermébe. A vírus elleni védekezésnek köszönhetően csak így vehettek részt a város polgárai azon az ünnepségen, amely március 15-én a kezdődő járvány miatt elmaradt. Most viszont muszáj volt megtartani a ceremóniát, mivel ez az utolsó nemzeti ünnep az évben. Domonyi László polgármester először a „Kiskőrös Város Díszpolgára” címet adta át Kispálné dr. Lucza Ilonának. A városban és a múzeumi világban jól ismert szakember két évtizeden át volt a Bem József Általános Iskola, majd a Petőfi Sándor Gimnázium pedagógusa. Majd 22 éven át, egészen a nyugdíjba vonulásáig vezette a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot. Nevéhez kapcsolódik rengeteg rendezvény, kiállítás, konferencia, megemlékezések, író-olvasó találkozók és rendhagyó irodalomórák szervezése.

A képviselő-testület „Kiskőrös Város közéletéért” díjat adományozott Ba Irén kertészmérnök, vállalkozónak. A helyi Ültess Fát Mozgalom Egyesület szakmai vezetőjeként számos olyan programban vett részt már 2010 óta, amely parkok megújítását célozta, így több ezer facsemete, virág és cserje ültetését koordinálta a településen.

A városatyák „Kiskőrös Város kultúrájáért” díjat adományoztak Sutus Etelkának. Ő 1988. januárjától 1996. augusztus 31-ig pedagógusként a Petőfi Sándor Gimnáziumban tanított, többek közt magyar nyelvet, mentálhigiéniát. 1998. január 1-től egészen nyugdíjba vonulásáig a Kunság-Média Nonprofit Kft.-ben dolgozott. Eleinte a közművelődési feladatok ellátása mellett a kft. által üzemeltetett rádiónál volt műsorvezető, majd a Kiskőrös Televízió oszlopos tagja lett, 2015-től ő volt a művelődési ház igazgatója. Innen ment nyugdíjba. Ma nyugdíjasként a Vöröskereszt megbízásával véradásokat szervez.

Aszódi Pál, gépészmérnök, korábbi városi képviselő „Kiskőrösért” díja kapott. Huszonegy évig képviselte a polgárok ügyeit a városi parlamentben.

A „Kiskőrös Város gazdaságáért” díjat Csővári László kapta. 1991-ben alapította meg jelenlegi cégét, az Uhu-Trans Kft.-t. Az azóta eltelt 30 év alatt jelentős tapasztalatra tett szert az olyan precíziós munkavégzést igénylő szakterületeken, mint a mélyépítés, a bányaművelés, az útépítés, a gátépítés vagy az egyéb vízügyi beruházások. Hozzáállását és profizmusát jól tükrözi, hogy 2016-ban a Kisdelta Árvízi Szükségtározó korszerűsítésén végzett munkáért cége Építőipari Nívódíjat kapott.

„Kiskőrös Város egészségügyi és szociális ellátásáért” díjat adományozott a testület dr. Csenki József részére, aki gyermekgyógyászként, sport szakorvosként háziorvosként dolgozott évtizedeken át.

A testület „Kiskőrösért” díjat adományozott Hirsch Imre részére. Az MSZP színeiben 17 éven át önkormányzati képviselőként, felelősen dolgozott Kiskőrös városért és lakóiért. 2002-től 2019-ig Kiskőrös és Tarnow testvérvárosi kapcsolatait is gondozta.

A „Kiskőrös Város ifjúságának oktatásáért és neveléséért” díjat Horváth István vette át, aki 44 évvel ezelőtt műszaki tanárként kezdett dolgozni a Wattay Szakgimnázium jogelődjében, a 1. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum 2017-ben Életmű díjat adományozott Horváth István részére.

A „Kiskőrös Város sportjáért” díjat Mokrickij Viktor vehette át. A futballista 1992-től Kiskőrösön játszott, ahol az NB II.-es csapattal két év múlva megnyerték a bajnokságot, és első Bács-Kiskun megyei futballcsapatként bejutottak az NB I.-be. A következő években olyan NB I.-es csapatok játékosa volt, mint a Stadler FC, a székesfehérvári Videoton FC, vagy az agárdi székhelyű Gázszer FC. Mokrickij Viktor profi labdarúgói pályafutását 2003-ban fejezte be, több mint 200 NB I.-es szereplést követően egy ideig a Kiskőrös LC megyei első osztályú felnőtt csapat edzője volt, jelenleg pedig az ifjúsági futball csapat trénere.

A városi testület „Kiskőrös Város településfejlesztésért” díjat adományozott Török Erzsébetnek. Ő 25 fős varrodájában 15 éven keresztül, mintegy 126 ember dolgozott. Főleg férfiruha-készítéssel foglalkoztak, amit 8 saját üzletében, és egy budapesti nagykereskedésben forgalmaztak. A Szent János Máltai Lovagrend humanitárius igazgatójaként évek óta nagylelkűen támogatja a város és környéke szegény sorsú gyermekeit.

A képviselő-testület „Kiskőrös Város Nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért” díjat adományozott Dudevszky Barna részére. Ő hollandiai Krimpen és Kiskörös városok testvérvárosi kapcsolatainak kiépítéséért tett sokat. Most személyesen nem vehette át a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában