fekete pál

2020.10.16. 17:49

Kiskunfélegyháza díszpolgárára emlékeztek tisztelői

Halálának 25. évfordulóján Fekete Pálra, a Kiskunfélegyházi Közművelődési Egyesület alapító elnökére, volt országgyűlési képviselőre, a város díszpolgárára emlékeztek szerdán sírjánál a Felső temetőben.

Vajda Piroska

Fekete Pál családja helyezi el a síron a megemlékezés virágait

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A megemlékezésen részt vettek Fekete Pál családtagjai, a város vezetősége, barátai és tisztelői. Emlékbeszédet mondott Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke. Hangsúlyozta, olyan emberre emlékeznek, aki kitörölhetetlen nyomokat hagyott maga után. Elhangzott: Fekete Pál Kiskunfélegyházán született 1939. augusztus 27-én, iparos családban. Kiváló tanuló volt, verseket írt, énekelt, tornászversenyek résztvevője volt. Zökkenőmentes volt az élete egészen 1956-ig, amikor harmadikos gimnazistaként részt vett a városi megmozdulásokban.

A szervezkedésekben való részvételéért előzetes letartóztatásba került, majd börtönbüntetést kapott. Szabadulása után az ország egyetlen középiskolája sem fogadta, ezért magánúton fejezte be a gimnáziumot, később pedig képesítés nélkül tanított. A magyar–történelem szakos tanári diplomáját 1968-ban levelező szakon szerezte meg, majd Félegyháza több iskolájában is tanított. 1970-ben családot alapított, három gyermeke született. Alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, részese az 1987-es lakiteleki találkozónak, 1990-től országgyűlési képviselő. Fekete Pál 1995. október 14-én, 56 évesen hunyt el. A posztumusz díszpolgári címet 2008-ban kapta meg – részletezte Kapus Béláné. A megemlékezés koszorúzással zárult. Mindeközben az általános iskolák online vetélkedőn emlékeztek a város díszpolgárára.

A szervezkedésekben való részvételért előzetes letartóztatásba került.

Fekete Pál családja helyezi el a síron a megemlékezés virágait
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában