galériával

2020.10.31. 15:29

Katonai helyőrségi emlékművet avattak Jánoshalmán

Pénteken Jánoshalmán, a Béke téren katonai helyőrségi emlékművet avattak a városban egykoron állomásozott katonai alakulatok tiszteletére a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének kistérségi találkozója keretében. Az eseményen Szabó István honvédelmi államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség sikerének egyik alappillére a katonai közösségek munkája.

Pozsgai Ákos

Fotó:

Harminc éve, hogy leadták azt a jegyzőkönyvet, amely igazolta az utolsó katonai szervezet, a 102. Légvédelmi Tüzérezred felszámolását, a laktanya bezárását Jánoshalmán. Ezzel egy fejezet is lezárult a város történetében. Ebből az alkalomból avatták fel péntek délelőtt a városközpont parkjában, a Béke téren a városban egykoron állomásozó katonai alakulatok tiszteletére a helyőrségi emlékhelyet.

Az avatóünnepségen Szabó István honvédelmi államtitkár azt hangoztatta, hogy Jánoshalma az államhatár közelsége miatt fontos helyőrsége volt a Magyar Honvédségnek. A helyőrség fél évszázados története olyan közösséget kovácsolt, amely máig meghatározó a település életében.

– Az egykor itt szolgált katonák a szívükben őrzik ennek az időszaknak az emlékeit, sokat tettek és ma is sokat tesznek azért, hogy Jánoshalma és a Magyar Honvédség történetének ezt a szeletét életben tartsák, és az utódok számára továbbadják. Ez a szellemiség, ez az elkötelezettség ugyanabból a forrásból fakad, mint az eskü, amelyet annak idején katonaként tettek és máig megtartottak – mondta az államtitkár. Hozzátette: elismerés és köszönet illeti a tevékenységükért, sokat tesznek a hazafias és honvédelmi nevelés területén, mellyel nagyban hozzájárulnak a modern kor kihívásainak megfelelő magyar honvédség alakításához.

Az ünnepségen Veréb Zsigmond nyugállományú ezredes, a 102. Légvédelmi Tüzérezred volt parancsnoka adott rövid áttekintést a Jánoshalmán működő katonai helyőrségek történetéről.

A helyőrségi emlékhelyet Oszlári Béla nyugállományú őrnagy, az önálló rádiótechnikai század volt törzsfőnöke, Pethő István főtörzszászlós, a páncéltörő tüzérezred volt tagjának fia, Pethő Zoltán, valamint Veréb Zsigmond nyugállományú ezredes, a 102. Légvédelmi Tüzérezred volt parancsnoka avatták fel.

Az emlékművet Menyhárt Sándor pápai káplán, kanonok szentelte fel. Az emlékműnél koszorút helyezett el Szabó István honvédelmi államtitkár, a város képviseletében Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Czeller Zoltán polgármester és Kovács József alpolgármester, valamint a katonai szervezetek képviselői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában