BAJA

2020.10.19. 19:41

Húszéves fennállását ünnepli a Szívzűr Klub

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli novemberben a Szívzűr Klub.

Márton Anna

Orvosi előadást is hallhatnak

Forrás: Petőfi Népe

Bár az alapításának pontos időpontja nem ismert, a tagok döntése az volt, hogy november 9-én meghitt ünnepséget tartanak, a hatályos kormányrendelet erre még lehetőséget ad.

A Szívzűr Klub első elnöke Baráti György volt, aki a Délvidék című lapban arról számolt be 2001. április 12-én, hogy 99 taggal megalakultak és várnak mindenkit, aki „szívtájéki panaszokkal keresi fel a kardiológusát, továbbá azokat, akik infarktuson, műtéten estek át vagy előtte állnak, vagyis minden érdeklődőt, akik meg akarják ismerni a helyes életmóddal kapcsolatos tennivalókat és részt kívánnak venni az egészséget szolgáló mozgásterápia-gyakorlatokon”.

Mint arról az egykori elnök, Baráti György írt, a klub megalakítása egyéni indíttatás hatására jött létre. Megtapasztalták, hogy a koszorúér-betegség jelentős mértékben meghatározza az egyén magatartását és életmódját. Tény, hogy a szívkoszorúér-betegség a lakosság egészségi állapotát is jelentős mértékben befolyásolja, meghatározza, amely az elmúlt évtizedek során meglepően romlott, állította az egykori elnök.

Baráti György már húsz éve is úgy gondolta, tudomásul kell venni a ma élő embereknek, hogy megváltozott körülmények között élünk, és életünket meghatározza, befolyásolja az egészségtelen életmód, a mozgásszegény életünk, az élvezeti szerek mértéktelen fogyasztása, az erőn felüli önstresszelés, a környezeti ártalmak növekedése, nem utolsósorban az egészségtelen táplálkozási szokások.

Tervei szerint a klub tervszerű tevékenységével és a lakosság együttműködésével sokat tehet a probléma enyhítésére azáltal, hogy előtérbe helyezi tagjai segítségével a megelőzést. Ennek érdekében folyamatosan előadásokat szerveztek, reformétel-bemutatókat, fórumokat tartottak, ezzel is szerettek volna hozzájárulni az egészséges életmód kialakításához. Baráti Györgyöt Torma Zsuzsa követte az elnöki poszton, majd Regényi Gézáné, Sándorfi Andrásné és három hónappal ezelőtt Menczer György vette át a klub irányítását.

A vezetőség és a tagok no­vember 9-én 15 órára találkozót szerveznek a Szívzűr Klub tagjainak a közösségi házba. Az est vendége dr. Szász Károly docens Deszkről, aki a kardiológiai rehabilitációról tart ismertetést. A rendezvényen fuvolamuzsikát hallhatnak Horváth Katalintól, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zenetanárától.

Orvosi előadást is hallhatnak
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában