beruházás

2020.10.20. 14:00

Fóliasátrakkal bővült a kunbaracsi kertészet

Napokon belül megkezdődik a kunbaracsi óvoda energetikai felújítása. A beruházás költségeit a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert támogatás fedezi.

Gulyás Sándor

A kisüzemi módszerekkel előállított lekvárok, aszalt gyümölcsök, fűszerkeverékek nagyon népszerűek – mondta el Hegedűs Lászlóné.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mediaworks

A település önkormányzata két éve nyert mintegy harmincmillió forintot a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán az óvoda épületének energetikai felújítására. A rendelkezésre álló összeg kevésnek bizonyult, így a település önkormányzata kiegészítő támogatást igényelt, amit szeptemberben meg is kapott. – A pályázaton elnyert összegből és a kiegészítő, 3,9 millió forintos támogatásból megvalósul a falak, a lábazat és a padlásfödém hőszigetelése, a fűtési rendszer korszerűsítése, az elöregedett nyílászárók cseréje, valamint a napelemek felszerelése.

Az energetikai felújítás jelentős megtakarítást eredményez. Az előzetes számítások szerint több mint ötven százalékkal csökken az épület rezsiköltsége. A beruházás a tervek szerint jövő év márciusára elkészül – mondta el hírportálunk érdeklődésére Hegedűs Lászlóné alpolgármester.

Az idei esztendő másik nagyberuházása a kun­baracsi önkormányzat kertészetének bővítése volt. A belügyminisztériumi támogatásnak köszönhetően a meglévők mellé újabb két, négyszáz-négyszáz négyzetméter alapterületű fóliasátor épült, ahová augusztusban eper­palánták kerültek. – Önkormányzatunk öt éve hozta létre a kertészetét, ami elsősorban a közfoglalkoztatottaknak biztosított és biztosít munkát. A megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket helyben értékesítjük, a kisüzemi módszerekkel előállított lekvárokat, aszalt gyümölcsöket, paradicsomlevet, fűszerkeverékeket konyhai felhasználásra értékesítjük. Mindemellett állattenyésztéssel is próbálkozunk, jelenleg pecsenyecsirkét nevelünk. A mezőgazdasági tevékenységből származó hasznot fejlesztésre fordítjuk – fogalmazott az alpolgármester.

A kunbaracsi önkormányzat a Magyar Falu Program pályázatain is jelentős fejlesztési forrásokhoz jutott. Új eszközöket kapott az orvosi és a védőnői szolgálat. Megvalósult a rendelő energetikai, valamint a polgármesteri hivatal épületének részleges korszerűsítése. – Ugyancsak ebben a hónapban kezdődik el a járdaépítés a Kossuth Lajos utca négyszáz méteres szakaszán. A több mint 1,2 méter széles térburkolat anyagát a Magyar Falu Program pályázatán elnyert csaknem ötmillió forint támogatásból vásároltuk meg. A kivitelezést részben lakossági összefogással kívánjuk megvalósítani. Emellett még három projektünk van folyamatban. Kemence és kültéri konyha kialakításra hárommillió forintot nyertünk a Vidékfejlesztési Programban, valamint A LEADER-programban közel ötmillió forintot nyertünk kültéri sportpark létesítésére. Ravatalozónk felújítására benyújtott pályázatunk elbírálás alatt van – emelte ki Hegedűs Lászlóné.

A kisüzemi módszerekkel előállított lekvárok, aszalt gyümölcsök, fűszerkeverékek nagyon népszerűek – mondta el Hegedűs Lászlóné.
Fotó: Petőfi Népe

Az útépítéseket szorgalmazzák

– Úthálózatunk régen megérett a felújításra. Kritikus állapotban van a Ladánybenére vezető út, de a kerekegyházi is jócskán hagy maga után kivetnivalót. A fejlesztést TOP-os forrásból szeretnénk megvalósítani. Céljaink között szerepel a gazda­sági élet fellendítése, valamint a település szebbé, élhetőbbé tétele – mondta el Hegedűs Lászlóné alpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában