GALÉRIÁVAL

2020.10.17. 14:34

Együtt ünnepeltek a vakok és gyengénlátók Kecskeméten

A Fehérbot Napja alkalmából tartott ünnepséget pénteken a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete a Katona József Könyvtárban.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A programot kulturális műsorok színesítették, elsőként Sirkó László és a Katona József Színház Minitársulatát hallhatta a közönség.

Hencz András, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete elnöke köszöntőjében kiemelte: 1965 óta képviselik a városban sorstársaikat, e célkitűzésük azóta sem változott. Az idei ünnepséggel az egyesület fennállásának 55. évfordulójára is emlékeznek. Hozzátette: a Fehérbot Nap alkalmat ad nekik arra, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a sajátos helyzetükre, majd felelevenítette a Fehérbot történetét. Sajnálattal tette hozzá, hogy az év többi napján nem kapnak akkora figyelmet, bár az utóbbi években azért történt e téren némi pozitív változás, előrelépés.

Távollétükben levéllel köszöntötte a résztvevőket Engert Jakabné kecskeméti alpolgármester, valamint dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók országos szövetségének elnöke. Mindketten kifejezték tiszteletüket a megyei egyesületnek, hogy évek óta példaértékűen elhivatottak sorstársaik érdekképviseletében, és nagyra becsülik munkájukat.

Kecskemét városát személyesen Lévai Jánosné tanácsnok asszony képviselte. Gratulált az egyesület munkájához, és egy jó hírt is megosztott a jelenlévőkkel. A város és kecskeméti tankerület megállapodást kötött, hogy a jövőben a középiskolás diákok már az egyesületnél is letölthetik az 50 órás iskolai közösségi szolgálatot.

A támogatók közül az Első Kecskeméti Lions Club elnöke, Újházi Attila támogatói okiratot nyújtott át Hencz András elnöknek. A Szent László Lions Club elnöke, Harsányi Zsuzsanna pedig az újonnan kialakítandó Érzékelési Kert terveiről adott számot. A klub számára a látás védelme, a látássérültek, vakok segítése mindig is elsődleges volt. Ennek jegyében már régóta tervezik egy olyan létesítmény kialakítását, mely a pihenésüket szolgálja. A belvárosban, a II. Rákóczi Ferenc iskola szomszédságában novemberben kezdik meg az Érzékelési Kert kiépítését, ahol a látáson kívül a többi érzékszervet mozgatják majd meg a különböző tereptárgyakkal. Lesz például csiga alakú mezítlábas ösvény, mely egy másfél méteres dombra fut fel. Illat ösvény sokféle növénnyel és fűszerekkel, valamint tapintható szobrok a Kész Kft. Acélszobrászati Biennáléja jóvoltából. A kertben ezek mellett madáretetőket helyeznek ki, hogy az ott pihenők hallhassák a madárcsicsergéseket. Terveznek még ivókutat, több padot és egy letapogatható terepasztalt a kertről. A bekerülési költség mintegy 10 millió forint, mely a támogatók jóvoltából már összejött. Várhatóan jövő év első felében adhatják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában