Szoboravatás

2020.09.15. 20:19

Százötven éve oltják szervezetten a tüzeket Baján

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szervezett tűzoltóság létrejöttének 150 éves jubileumi évfordulója alkalmából átadta a Baja Belvárosi Templom mellett lévő felújított Szent Flórián-szobrot. Az eseményt látványos felvonulás előzte meg. A Szentháromság térről a Tóth Kálmán térre vonultak a megyei katasztrófavédelem és tűzoltóság állományosai, élen a Katasztrófavédelem Központi Zenekarával.

Márton Anna

Az érsek ismertette Szent Flórián keresztény vértanú történetét.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Márton Anna

A szoboráldás előtt szentmisét tartott Bábel Balázs érsek. – Az áldozatvállalás a legmagasabb erkölcsi erény. Senkinek nagyobb szeretete nincs, mint aki életét adja barátaiért – hangzott el a szentmisén.

Az érsek ismertette Szent Flórián keresztény vértanú történetét. A tűzoltók védőszentje, Flórián (Florianus) a római seregben szolgált századosként. Azért szenvedett kínhalált, mert hitét bátran megvallotta. Ezért a felső-ausztriai Lorch mellett az Enns folyóba fullasztották.

– Mai világunkban nagyon nagy szükség van a katasztrófavédelem szolgálatára, tettrekészségére, ehhez Isten áldását kérem – zárta mondandóját Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, aki az ünnepi beszédek után felszentelte Szent Flórián felújított szobrát.

Nyirati Klára bajai polgármester beszédében megemlítette, hogy a szobor 200 éve őrzi a bajaiak álmát.

Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a köszönet szavai után hangsúlyozta, hogy a tűzoltók magukat nem tartják hősnek.

– Sokan úgy gondolnak ránk, mint hősökre. Igyekszünk megfelelni ennek a bizalomnak, és számíthat ránk minden magyar állampolgár és a lakosság. Szent Flórián olyat tett, amit kevesen tudunk utána követni. Mégis járhatunk azon az úton, tudunk abba az irányba haladni, amit ő fontosnak tartott, ő letette a hitét: ez a felebaráti szeretet embertársaink iránt.

A Szentháromság térről a Tóth Kálmán térre vonultak a résztvevők
Fotó: Márton Anna / Petőfi Népe

A Szent Flórián-szobor hirdeti azt, hogy a város tűzoltói még mindig olyan elismertségnek örvendenek, amely meg tudott mozdítani magánszemélyeket, vállalkozókat, önkormányzatot, arra hogy ezt a jelképet felújítsák – mondta az igazgató. Majd erőt és egészséget kívánt minden kollégájának, hogy a kihívásokat le tudják küzdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában