GALÉRIÁVAL

2020.09.10. 16:09

Nagy kihívás a katonáknak a kecskeméti szituációs lőverseny

Közel nyolcvan katona és rendőr, köztük hét hölgy vesz részt csütörtökön, Kecskeméten, a tizedik alkalommal megrendezett Szentgyörgyi Légicsata Szituációs Pisztoly Lőversenyen.

Hraskó István

Forrás: baon.hu

Fotó: Hraskó István

A versengést ezúttal is az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és a Kecskeméti Honvéd Sportegyesület rendezi meg a megyei rendőr-főkapitányság kecskeméti lőterén. A cél a lőkészség és a fegyverkezelés fejlesztése és összemérése egy baráti hangulatú eseményen – mondta el Nagy Mátyás őrnagy, a Kecskeméti Honvéd Sportegyesület ügyvezetője, a verseny igazgatója.

Összesen 79-en neveztek, katonák és rendőrök, nagyjából fele-fele arányban. Mindenkinek öt pályát kell a lehető legpontosabban és leggyorsabban teljesítenie, és mindenhol várja a versenyzőket valamilyen nehezítés. Néhol egy gumiabroncsokból kirakott folyosón belül kell mozogni és egy sínen mozgó célra lövést leadni. Más pályán kúszófolyosót alakítottak ki a rendezők, és csak amikor ezalatt átjutnak, akkor vehetik kezükbe a pisztolyt a „légicsata” szereplői (egyik feladat sem a levegőben játszódik, a verseny fantázianevét csak azért kapta, mert az egyik szervezője a repülőbázis, melynek névadója, Szentgyörgyi Dezső, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája rengeteg légicsatát megnyert).

Ugyancsak nehezítő körülmény a két pályán, hogy védett cél is megjelent, melyre nem lehet lőni, aki eltalálta, büntetést kap.

Arra is nagyon oda kell figyelniük a résztvevőknek, hogy mozgás közben ne felejtsék az ujjukat az elsütőbillentyűn, és hogy a biztonsági szögön kívül ne fordítsák a pisztolyt, ugyanis mindkét vétség esetén kizárás következik. A biztonságos fegyverkezelés is sokat számít a pontozásnál.

Nagy Mátyás elmondta: a katonáknak igazi kihívást jelent egy ilyen viadal, hiszen ők pisztollyal sokkal kevesebbet lőnek. Összesen kilenc honvédségi szervezettől, valamint a megyei rendőr-főkapitányságtól, a Készenléti Rendőrségtől és a Szentesi Rendőrkapitányságtól érkeztek a lövészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában