Beruházás

2020.09.18. 20:00

Műemléktemplomot újítanak fel Szalkon

Javában zajlik a műemléknek számító szalkszentmártoni református templom külső felújítása. A kivitelezés közel százhúszmillió forintba kerül.

Gulyás Sándor

A templom felújítást Naszvadi György (jobbról) is figyelemmel kíséri

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A református templom régen megért a felújításra, a hetvenes évek óta ugyanis csak az állagmegóvási munkákra futotta. Az épület teljes körű rendbetételére az elmúlt évtizedekben is voltak kezdeményezések. A tervek már 2016-ban elkészültek, de a megvalósításra ez idáig nem sikerült anyagi forrást találni. A változást a tavalyi esztendő hozta meg, mikor is tízmillió forint támogatáshoz jutott az egyházközség.

– A rendelkezésre álló keretből megvalósult az épület talajvíz elleni szigetelése. Forráshiány miatt a felújítási munkákat azonban nem tudtuk folytatni. Az ügyet Szombati Gyula kunszentmiklósi építész vette kézbe.

Naszvadi György örökös államtitkár és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár közbenjárásának köszönhetően 115 millió forintos állami támogatáshoz jutottunk, így elkezdődhetett a templom hajójának rekonstrukciója – mondta el hírportálunk érdeklődésére Alföldy-Boruss Dániel református lelkész.

A munkálatok során megújul a főhajó tetőzete, a külső vakolat, megvalósul a nyílászárók restaurálása. A beruházás a tervek szerint október végéig befejeződik.

Alföldy-Boruss Dániel úgy véli, hogy a felújítás szellemi örökségünket is gazdagítja
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– A felújítás egyben szellemi örökségünket is gazdagítja. A régi vakolat leverésekor több olyan információhoz jutottunk, ami hozzájárul a templom történetének, építési korszakainak megismeréséhez. Tiszteletben tartva a múlt emlékeit, az egykori ajtók és ablakok helyét, ahol lehetséges láttatni, jelölni fogjuk. Terveink szerint a munkálatok a jövő esztendőben tovább folytatódnak. A következő feladat a templomtorony és a belső terek teljes körű felújítása. Az épület statikailag rendben van, lesz munkánk bőven – mondta Alföldy-Boruss Dániel.

A szalkszentmártoni templom amellett, hogy szépül, egyedi is lesz a környéken. A tetőre felkerülő új cserepek mindegyikét a református egyház címere, a zászlóvivő bárány, a győztes Jézus jelképe díszíti majd.

Az új cserepek mindegyikét a református egyház címere díszíti
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A templom a Felső-Kiskunság egyik építészeti gyöngyszeme

A templomot 1775-ben, a korábbi sárfalú-tölgyfagerendás szerkezetű épület helyére, a Türelmi Rendelet előtt építhette meg a református közösség Mária Terézia engedélyével, ami önmagában is ritkaságnak számít. Ezt megelőzően készült el a torony, majd 1805-ben az oldalhajó. A szalkszentmártoni református templom megjelenésében, arányaiban, építési megoldásaiban teljesen egyedinek mondható, berendezési tárgyai között számos egyedi darab is található. A templom az egyetlen nagy befogadóképességű közösségi tér a faluban, valamint a község élő szimbóluma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában