Beruházások

2020.09.26. 11:30

Lakosságmegtartó ereje van minden szalki fejlesztésnek

Több mint százmillió forintot költött idén fejlesztésre a szalkszentmártoni önkormányzat. A költségeket a Magyar Falu Program és a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatain elnyert támogatások fedezték. Az elkészült beruházásokról a napokban tájékoztatta dr. Salacz Lászlót, a térség országgyűlési képviselőjét Káposztás Tibor, a község polgármestere.

Gulyás Sándor

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mediaworks

A pályázati sikereknek köszönhetően három utca kapott az idén szilád burkolatot Szalkszentmártonban. A napokban készült el az Eperfa, a Szőlő és a József Attila utca aszfaltozása. A beruházás költségeit a Magyar Falu Programban elnyert 22,6 millió forint fedezte. Szintén ebben az évben valósult meg a 2019-es Magyar Falu Programból a Béke utca felújítása is. Befejeződött a hét gyermek befogadását biztosító minibölcsőde építése. A projekttel párhuzamosan valósult meg az önkormányzat saját beruházásaként a védőnői szolgálat épületének fűtéskorszerűsítése és homlokzati szigetelése – sorolta az idei esztendő eredményeit Káposztás Tibor polgármester.

A hét gyermek ellátását biztosító minibölcsőde kialakítása a megyei koordinálású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert 65,5 millió forint támogatásból valósult meg. A korábban szolgálati lakásként funkcionáló épületben csoportszoba, melegítőkonyha, gyermekfürdő, öltöző- és átadóhelyiség, dolgozói öltöző és mozgáskorlátozott-mosdó kapott helyet. A bútorok és egyéb felszerelések beszerzése folyamatban van.

– Hatmillió forintot költöttünk a község temetőjének korszerűsítésére. A rendelkezésre álló keretből két urnafal és egy szóróurna épült, az autó­parkoló kivitelezése jelenleg tart. A beruházás költségeit a Magyar Falu Program pályázatán elnyert ötmillió forintból, illetve saját erőből finanszíroztuk. A harmadik nyertes, magyar falu programos pályázatunknak köszönhetően megújult önkormányzati tulajdonú szolgálati lakás is. A rendelkezésre álló négymillió forintot az épület külső szigetelésére és fűtéskorszerűsítésére költöttük – ismertette Gulyásné Horváth Tünde alpolgármester.

– A fejlesztések nagyban hozzájárulnak a kistelepülések lakosságmegtartó erejének növeléséhez. A közelmúltban és az idei évben megvalósult beruházásoknak már érezhetőek a pozitív hatásai Szalkszentmártonban. A lakosság mindinkább azt érzi, hogy érdemes a településen maradni, fejlődik az infrastruktúra, a gyermekek ellátása is megoldódott, tehát minden abba az irányba mutat, hogy Szalkszentmárton egy élhető település – fogalmazott dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője.

Az új minibölcsődébe hét gyermek jár. Káposztás Tibor és Gulyásné Horváth Tünde mutatta meg az intézményt Salacz Lászlónak
Fotó: Petőfi Népe

Hamarosan megújul a Körtó is

Káposztás Tibor polgármester néhány napja írta alá a település Belterületi csapadékvíz elvezetése Szalkszentmártonon című projekt támogatási szerződését, mely a Körtó mederkotrását, csatornatisztítását foglalja magában. A nyolcvanmillió forintos, terület- és településfejlesztési operatív programos projekthez a szükséges vízjogi létesítési engedélyek már rendelkezésre állnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában