Berkes Sándor

2020.09.07. 07:00

Évtizedek óta gyűjti a régi használati tárgyakat a tiszaalpári férfi

Berkes Sándor gyermekkora óta vonzódik a régi tárgyakhoz. A gyűjtő képtelen megválni a régiségektől.

PN

Berkes Sándor gyűjteménye több múzeumot is megtöltene

Forrás: Petőfi Népe

Berkes Sándor tiszaalpári otthonába lépve egy múzeumban érezheti magát a látogató. A házigazda ugyanis évtizedek óta szenvedélyesen gyűjti a régi tárgyakat, gyűjteménye több ezer darabot számlál. Többségük szépen elrendezve, rendszerezve az udvaron épített színben van kiállítva, de a lakásban, a padláson és a pincében számtalan régiséget őriz. Mint mondta, képtelen lenne megválni tőlük. Soha nem adott el a gyűjteményéből, esetleg egy-két darabot elcserélt.

A gyűjtő már kisgyermekként is nagyon szerette a történelmet, gyermekkora óta vonzódik a régi tárgyakhoz. Nagymamájától örökölte gyűjteménye első darabjait, amit később folyamatosan bővített. Ha meglátott valami számára értékes tárgyat kidobva, azt elkérte, hazavitte, és ha kellett felújította. Rendszeresen kijárt az ócskavastelepre is, ahol mindig talált valami értékeset – mesélte. Azt is elmondta, hogy miután az ismerősei megtudták, miket gyűjt, folyamatosan hozták hozzá a régi, már nem használt tárgyakat. Mint mondta, volt olyan is, hogy csak bedobták a kerítésen a gyűjteménybe szánt, másoknak értéktelen darabokat. Gyűjteményének gyorsan híre ment a faluban és a környéken, így rendszeresen jártak hozzá óvodások, iskolások, de még külföldi látogatók is.

Berkes Sándor büszke arra, hogy elsősorban az egyszerű emberek használati tárgyait őrzi. Gyűjteményében olyan darabok is vannak, melyekről a legtöbben ma már azt sem tudják, hogy régen mire használták. Olyan tárgyak ezek, amelyeket egy életen át használtak, sőt, apáról fiúra öröklődtek – sorolta nagy lelkesedéssel a gyűjtő, aki a legtöbb tárgy történetét ismeri, hosszasan tud mesélni róluk. Berkes Sándorról azt is megtudtuk, hogy fotózni is nagyon szeret, Tiszaalpárról több ezer fényképe van. Sőt, ma divatos retró tárgyakat – napszemüvegeket, órákat – is őriz.

Arról is beszélt, hogy régóta tervezi egy múzeum létrehozását, ahol mindenki megcsodálhatná ezeket a régi tárgyakat. Egy parasztházban szerette volna kiállítani a gyűjteményét, de eddig nem talált támogatókat a tervei megvalósításához. Bízik benne, hogy egyszer méltó helye lesz a gyűjteménynek.

Berkes Sándor gyűjteménye több múzeumot is megtöltene
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában