Helvécia / Kecskemét

2020.09.07. 07:00

Egyre több szülő választja szívesebben a hordozóeszközöket

A kecskeméti Hordozós Klub tagjai újra találkoztak a Szentcsalád Plébánián. Az anyukák ezen a találkozón új hordozóeszközöket ismerhettek meg.

Sebestyén Hajnalka

Lipcseiné Tolvaj Mária örömmel mutatta be a legújabb hordozóeszközöket az anyukáknak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány miatt kevesebb kisgyermekes programot tarthattak meg országszerte. A kecskeméti Hordozós Klub is hónapok óta szünetel a Szentcsalád Plébánián. Az anyukák részéről azonban egyre nőtt az igény a találkozásra, az új hordozóeszközök megismerésére.

A klub vezetője, Lipcseiné Tolvaj Mária hordozási tanácsadó rendhagyó módon a napokban Helvécián, a katolikus templom közösségi házába várta az érdeklődőket. A babás programra helyiek és kecskemétiek egyaránt érkeztek.

– A karantén ideje alatt is születtek kisbabák, és érthető módon őket is szerették volna hordozni a szüleik. Mivel tavasszal szünetelt a személyes találkozás lehetősége, ezért módot teremtettünk az online hordozási tanácsadásra, és így is sokaknak tudtunk segíteni – mesélte Lipcseiné Tolvaj Mária, aki mindhárom kisfiát hordozta, azaz a kétéves Csabikát még most is.

– Helvécián élek családommal, sokan ismernek, és az anyukák jelezték, hogy szívesen megismerkednének közelebbről is a különböző hordozóeszközökkel. A katolikus templom közösségi házát megkaptam erre a célra, ahol barátságos környezetben mutathattam be a hordozóeszközöket – tette hozzá.

A kihelyezett klubfoglalkozáson az anyukák megismerhették a különböző hordozóeszközöket, kipróbálhatták, melyik a legideálisabb számukra és babájuknak, kisgyermeküknek. A hordozók bemutatásában részt vett Boldis-Molnár Anna hordozási tanácsadó is.

– Évről évre bővül a hordozóeszközök palettája. A gyártók a tapasztalatok alapján formálják, alakítják a hordozókat, így egyre praktikusabbá és kényelmesebbé válnak. A másik nagy előnye az újításoknak, hogy egy-egy eszköz már hosszabb ideig használható, a baba növekedését követve lehet állítani a méretét – részletezte a szakember.

Az ingyenes Hordozós Klub a kezdetektől népszerű, hét éve várja az anyukákat és kismamákat. Ennek eredménye, hogy az elmúlt években szemmel láthatóan megnőtt Kecskeméten és környékén is a hordozott babák száma. Anyukák örömmel választják a sokszínű, szövött, karikás vagy rugalmas kendőket, illetve dizájnos hordozóeszközöket babakocsi helyett a bevásárlásokhoz, kirándulásokhoz. Apukák is szívesen magukra csatolják az eszközt, és hordozzák gyermeküket.

Lipcseiné Tolvaj Mária örömmel mutatta be a legújabb hordozóeszközöket az anyukáknak
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

– A klub alkalmával lehetőségük van az anyukáknak többféle hordozóeszközt felpróbálni, feltenni a kérdéseiket a hordozással kapcsolatban. Segítünk abban, ha be kell állítani a hordozót, vagy egy picit kell javítani a kötésen. Tanácsadás során segítünk betanulni, a tapasztalat szerint egy találkozás, majd egy kis gyakorlás elegendő ahhoz, hogy saját eszközt vegyenek vagy béreljenek. Egyéni konzultáció alkalmával megmutatjuk, elmagyarázzuk a hordozóeszközök használatának fortélyait. A kismamáknak is ajánljuk, hogy még szülés előtt ismerjék meg a lehetőséget, sőt, addig is használhatják a kendőket a pocak tartására. A bemutatók és tanácsadás mellett pedig évente több alkalommal előadást tartunk a témában, például a hordozás előnyeiről, egészségügyi pozitívumairól – jegyezte meg Lipcseiné Tolvaj Mária.

Lipcseiné Tolvaj Mária és Boldis-Molnár Anna szeptembertől várhatóan újra Kecskeméten, a Szentcsalád Plébánián tartja meg a Hordozós Klub foglalkozásait. Emellett a Hírös Agórában a Babaváró kedd esték ingyenes sorozatban továbbra is minden hónap harmadik keddjén előadást tartanak a hordozási tanácsadók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában