Lakossági fórum

2020.09.08. 11:33

A lakók véleményére voltak kíváncsiak Kalocsán

Lezárult Kalocsán a kertvárosi csapadékvíz-elvezető hálózat egy részének fejlesztése, ezért lakossági fóru­mon hallgatták meg az ott élők beruházás során felmerült panaszait.

Gábor János

Önkormányzati képviselők és városlakók is elmondták panaszaikat a lakossági fórumon

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Lezárult a kertvárosi csapadékvíz-elvezető hálózat egy részének kétszázmillió forintos, Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatból megvalósuló fejlesztése, ezért lakossági fórumon hallgatták meg az ott élők beruházás során felmerült panaszait a napokban. A Foktői út, Móra Ferenc utca, Vörösmarty Mihály utca és Menyhárt László utca által határolt területen lakók főleg kiásott, majd ott hagyott gödrök, szerintük rosszul kiszintezett csatornaszakaszok és – az ígértekkel ellentétben – nem helyreállított porták miatt reklamáltak.

– A munkálatok során is nagyon sok lakossági észrevételt kaptunk. Arra kértem a munkatársaimat, hogy mindegyiket vizsgálják meg, mert a vélemények fontosak számunkra. Most az a cél, hogy kialakítsunk egy párbeszédet – utalt dr. Filvig Géza polgármester arra, hogy a záruló projektet követően kerül sor a beruházás miatt felbontott területek rendezésére.

– A kivitelezés minősége és elvárások szerinti elvégzése kiemelten fontos, és az itt élők bevonásával kell kialakítanunk az önkormányzatunkra váró munkát – indokolta a fórum összehívását a polgármester.

Mint mondta, a csapadékvíz-elvezetések kiépítése után már a város feladata az, hogy végrehajtsa a – lehetőség szerint teljes – helyreállítást minden egyes felbontott portán és közterületen. A fórumon szintén lakossági kérdésekre válaszoló Boromisza Viktor, a városüzemeltetési és -fejlesztési osztály vezetője felidézte: a tavaly kezdődött projekt első lépéseként záportározót hoztak létre a Foktői út mellett, itt gyűjtik a kertvárosi csapadék-elvezető rendszerből származó vizet. Mint elmondta, bár nyilván sokan szerettek volna zárt csatornát, de a pályázati forrásból megvalósított projekt csak ott tett lehetővé ilyen megoldást, ahol ennek műszaki szükségessége felmerült, illetve ahol a nyílt elvezető kiépítésére nem volt lehetőség.

A reklamációk között felmerült, hogy vannak olyan közterületi szakaszok, ahol beton járdalapokkal kellene megtámasztani a földmedrű árkok belső felületét, hogy idővel nem omoljanak be. Boromisza erre reagálva elárulta: a burkoláshoz díjmentesen biztosít járdalapokat a város – ehhez igényléseket várnak a lakóktól, azt kérve, hogy jelöljék meg a pontos mennyiséget. Hangsúlyozta ugyanakkor: nincs lehetőség arra, hogy a korábbi, leromlott állapotú, majd a beruházás során felbontott kapubejárókat a város pénzén újítsák fel. A projektet részletes állapotfelmérés előzte meg, tehát pontosan látni fogják, hogy hol keletkezett kár a kivitelezéssel összefüggésben, vagyis mely területeken kell helyreállítást végrehajtaniuk. Ugyanígy járnak majd el azokon a pontokon is, ahol műszaki szempontból szakszerűen kialakított és például burkolt árok volt.

Önkormányzati képviselők és városlakók is elmondták panaszaikat a lakossági fórumon
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A lakók közül többen felvetették azt is, hogy a beruházás miatt sérült természetes környezetet milyen módon lehetne visszaállítani. Mint kiderült, az ilyen munkák nem képezik részét a projektnek, így például a visszafüvesítés és tereprendezés nagyrészt a lakókra hárul. Ami viszont a kivágott fákat illeti, tud segíteni az önkormányzat, mondta a polgármester, hiszen jövőre fásítási program kezdődik a városban, és ennek keretében lehet majd pótolni a most kitermelt lombosokat.

Az osztályvezető hozzátette: a fórumon elhangzott, illetve a helyszíneken feljegyzett panaszokat a következő hetekben kivizsgálják, és a kivitelező céggel közösen meg is oldják, hiszen erre hiva­talosan október 7-ig van lehetőségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában