szövetség a Hírös Városért Egyesület

2020.09.05. 12:50

A kecskeméti felsőoktatás átalakítását kifogásolták

Százkét év után megszűnik az önálló pedagógusképzés Kecskeméten…? címmel tartott sajtótájékoztatót pénteken a Szövetség a Hírös Városért Egyesület két önkormányzati képviselője, Király József és dr. Tóth Szilárd a Kecskeméti Tanítóképző Főiskola Kaszap utcai főbejá­ratánál.

Gulyás Sándor

A magyar felsőoktatás átalakításának részeként a Neumann János Egyetem is átalakult, melynek során a Kecskeméti Pedagógusképző Kar és a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda a Károli Gáspár Református Egyetem részévé vált.

– Aggályosnak érezzük a kecskeméti felsőoktatás ilyen módon való átalakítását, mivel egy fejlődő város nem mondhat le arról, hogy egyre több fiatal jöjjön ide és maradjon a településen. A bizonytalanság jól lemérhető a felvételizők számának csökkenésében. A fenntartó ellen nincs kifogásunk, viszont az lenne az optimális, ha önálló maradna a kecskeméti pedagógusképzés – fogalmazott Király József.

– Meg kell akadályoznunk, hogy a kecskeméti felsőoktatás sorvadásnak induljon. Azt szeretnénk elérni, hogy a pedagóguskar önállóságát állítsák vissza, a kecskeméti főiskola ne csak a képzési helye legyen a Károli Gáspár Református Egyetemnek. Az elmúlt százkét évben folyamatos volt a pedagógusképzés városunkban. A változás következtében felvetődik a kérdés, hogy az utánpótlás biztosított lesz-e a jövőben. Aggályosnak mondható a két óvoda és az általános iskola átadása is, ami a későbbiekben akár az intézmények létét is veszélyeztetheti – hangsúlyozta Tóth Szilárd.

A helyi politikusok többek között azt is nehezményezték, hogy nem kérték ki a képviselő-testület véleményét a helyi felsőoktatás átalakítása kapcsán. Felszólították a város polgármesterét, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat az önálló pedagógusképzés visszaállítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában