átadás

2020.08.28. 14:00

Teljesen megújult a bajai Deák Ferenc-zsilip

Átadták csütörtökön az árvízvédelmi szempontból országos jelentőségű, 1,2 milliárd forintból teljesen felújított bajai Deák Ferenc-zsilipet.

Márton Anna

Forrás: Márton Anna

Csütörtök délelőtt tartották meg a felújított bajai Deák Ferenc-zsilip ünnepélyes átadását. A hajó- és tápzsilipből álló, kettős hasznosítású, a Sugovica-Duna-ág és a Szeremlei-Holt-Duna találkozásánál található zsilipet az Országos Vízügyi Főigazgatóság több mint 13 milliárd forint európai uniós támogatásból megvalósuló országos projektjében újították fel. A jeles eseményen részt vett Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, a környékbeli települések polgármesterei és vízügyi szakemberek. Mint elhangzott, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság működési területén található vízépítési műtárgy a Baja-Margitta-sziget dunai árvízvédelmi fővédvonal részét képezi, árvízvédelmi szempontból országos jelentőségű.

A Deák Ferenc-zsilip feladata a tápvíz gravitációs bevezetése a Dunából a Ferenc-csatornába, dunai árvíz esetén az árvíz kizárása a Baja-Margitta-szigeti árvízvédelmi öbölből, alacsony dunai vízállás esetén pedig a víz visszatartása a Ferenc-csatornában.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója ünnepi beszédében elmondta, ez a vízrendszer egy igazi természeti érték és gyönyörű műszaki létesítmény is egyben. – Szerencsére sikerült a kultúrtörténeti kinézetét is megtartani a zsilipnek, új funkciókkal ruháztuk fel, a felső vízrendszernek ez a kulcszsilipje. Akár alulról nézzük, hogy kis víz esetén a Ferenc-csatornából ne folyjék ki a víz, akár azt nézzük, hogy az árvíztől mentesíti a Ferenc-csatornát, mindenképpen egy kulcsműtárgy itt, Baján – hangsúlyozta Láng István.

A Deák Ferenc-zsilip felújítása során új, árvédelmi biztonságot növelő elzárásokat építettek be, valamint a mederburkolatok felújítására és korszerű monitoringrendszer kiépítésére is sor került. Mint az az átadóünnepségen elhangzott, a legfontosabb beavatkozás az árvízi biztonság növelése érdekében megépített felvízi elzárás, ami elé egy teljesen új vasbeton műtárgyat építettek, ennek következtében jelentős mértékben javult az árvízi biztonság. A projekt keretében megvalósult a beton-vasbeton szerkezetek, téglafalazatok teljes felújítása, elzárószerkezetek javítása és felújítása.

Láng István, Zsigó Róbert és Telkes Róbert a megújult Deák Ferenc-zsilip átadásán
Fotó: Márton Anna

– Az alapokon túl teljes egészében felújítottuk az építményt. Esztétikai megjelenésében is egy kitűnő látványt nyújt most a közel 150 éves zsilip. Sokkal nagyobb biztonságban lesznek azok az értékek, amelyeket ez a műtárgy véd. Az építkezést a 2019-es árhullám megnehezítette, megemelkedett a Duna vízszintje abban az időszakban. A zsilip akkor üresen állt, víztelenítve volt. Egyrészt védekezni kellett az ideiglenes elzáráson, másrészt vízlépcsőket alakítottunk ki, szakaszoltuk a Duna vízszintjét, fokozatosan, lépcsőszerűen csökkentettük a zsilipig – mondta el az előzményekről Telkes Róbert, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

– A bácskaiak szempontjából fontos a Deák Ferenc-zsilip és a Ferenc-csatorna. Éppen ma volt két hete, hogy 145 éve megépült a zsilip. Történelmi munkálatok végén vagyunk, az elmúlt 145 esztendőben nem volt ilyen nagyszabású rekonstrukciója ennek a zsilipnek, másrészt pedig műszakilag is komoly munka volt, hiszen úgy kellett ezt a régi műtárgyat megújítani, hogy a mai kornak megfelelő technológiával tudjon működni – mondta el hírportálunknak Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette, ehhez a zsiliphez szervesen kapcsolódik az itt lévő híd felújítása is, ami majdnem egymilliárd forintos fejlesz­tés keretében újulhatott meg.

Az elmúlt 145 évben nem volt ilyen nagyszabású rekonstrukciója a zsilipnek
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában