kecskemét / galériával

2020.08.18. 19:42

Szülők, nagyszülők tanácsára áll sok fiatal katonának

Több mint száz nyugállományú katona és honvédségi nyugdíjas vett részt kedden a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison megrendezett találkozón, fórumon, melynek előadója dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter volt.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

A tárcavezető a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Honvédségi Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének kezdeményezésére kezdett országos előadás-sorozatba még márciusban, Kaposváron, de a kecskeméti rendezvény a veszélyhelyzet miatt elmaradt, és most tudták megrendezni. A tervek szerint több régióban és a fővárosban folytatódik a sorozat.

Dr. Benkő Tibor előadásában kitért a honvédség rendszerváltozás utáni fokozatos leépítésére, a laktanyák bezárására, a képességek fokozatos elvesztésére. Hangsúlyozta, a NATO-tagsághoz kapcsolódó fejlesztéseket sokan még ma is felesleges pénzkidobásnak tartják, holott a katonai szervezet minden tagállama a szerződés szerint köteles modern, ütőképes hadsereget építeni. Ez történik most hazánkban a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program révén, melynek személyi és technikai vonatkozásait ugyancsak részletesen bemutatta a miniszter.

Akárcsak a katonai életpálya-modellt is, amelyről szólva kiemelte, ez nemcsak az aktív katonai szolgálatot foglalja magában, hanem a honvédelmi nevelést, a táborokat, a pályaválasztást, az esetleges önkéntes tartalékos szolgálatot és az aktív pálya utáni időszakot is, utóbbira tervben van egy obsitos-és veteránprogram beindítása. Benkő Tibor kijelentette: „igenis van erő, akarat, elszántság„ a mai fiatalokban, egyre többen érdeklődnek a honvédség iránt, és a jelentkezők igen nagy része, közel 40 százaléka szülei, nagyszülei, katonaviselt hozzátartozók, barátok tanácsára dönt a katonai pálya mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában