emléktábla

2020.08.13. 07:45

Molnár Ferencről nevezték el a kalocsai sport- és szabadidőközpontot

A szabadkai származású Molnár Ferenc (1925–2019) születésének 95. évfordulójához közel, múlt szombaton leplezték le a legendás pedagógus, labdarúgó és edző emléktábláját a Kalocsai Városi Sporttelepen. Molnár Ferenc labdarúgóként és edzőként is nagy sike­reket ért el, idén lenne 95 éves.

Gábor János

Molnár Ferenc hozzátartozói az edzőtermekhez vezető folyosón, az ünnepség előtt

Forrás: Petőfi Népe

Az ünnepélyes avatással véglegesítették, hogy a KSE-pályaként emlegetett komplexum új neve: Molnár Ferenc Sport- és Szabadidőközpont. A családtagok jelenlétében tartott névadó ceremónia után barátságos mérkőzést vívtak az egykori növendékekből verbuválódott csapatok. – A fiatal Molnár Ferenc már 17 évesen a szabadkai NB/II.-es csapat játékosa és a Dél-vidéki ifjúsági válogatott tagja volt. Önképzéssel, önállóan jutott el a magyar tagozatú gimnázium csapatából a válogatott szintjére, melynek 1941 és 1944 között állandó tagja volt – idézte fel a sportpályafutás első néhány lépcsőjét Schmidt Rajmund.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportbizottság elnöke röviden felvázolta: az ígéretesen alakuló focistakarriert a munkatáborba kényszerítés, majd a disszidálás akasztotta meg.

A fiatal sportoló a jugoszláv katonai sorozás elől menekült az anyaországba, ahol Kalocsáig jutott. A gimnáziumot itt fejezte be, felvételt nyert az orvosi egyetemre, de anyagi okokból ott nem folytathatta tanulmányait. Hazatért Kalocsára, elvégezte a Hittudományi Főiskolát, de végül nem szentelték pappá, mert „szerelmes lett és a világi életet választotta” – vázolta a képviselő.

Schmidt Rajmund (jobbra) felkérésére Molnár Ferenc gyerekei, Klára és Gábor leplezték le az emléktáblát
Fotó: Petőfi Népe

Pedagógus felesége, Vén Klára 1950-től 2008-ban bekövetkezett haláláig volt a társa: falusi tanítóként több településen dolgoztak együtt, míg Molnár Ferenc a Kiskőrös NB/III.-as focicsapatát is erősítette. Közben 1951-ben Páhin megszületett a fia, Gábor, majd 1955-ben – miután visszaköltöztek Kalocsára – a lánya, Klára. Pedagógiai diplomát szerzett, helyi középiskolák tanára, majd a mai Kossuth Zsuzsanna szakközépiskola igazgatója volt. Sportolói, majd edzői pályafutása mintegy fél évszázadon át tartott: a KFC az utolsó bajnoki címét is vele nyerte, kalocsai és miskei NB/II.-es csapataival összesen hat arany-, öt ezüst- és hat bronzérmet szerzett. A régióban sosem látott labdarúgó­sikerek miatt kapta a szurkolóktól a Mágus becenevet.

A sporttelep dinamikusan fejlődött az utóbbi években

Az immáron Molnár Ferenc Sport- és Szabadidőközpont adottságait valószínűleg maga a névadó is megtapsolná, hiszen a sporttelep dinamikusan fejlődött az utóbbi években. A nagy labdarúgópálya és az edzőpálya mellé műfüves komplexumok kerültek, tovább bővültek a teniszpályák, kialakítottak egy kézilabda-buborékcsarnokot, míg a következő beruházás egy pályázati forrásból megvalósuló skate-park lesz.

Molnár Ferenc hozzátartozói az edzőtermekhez vezető folyosón, az ünnepség előtt
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában