galériával

2020.08.15. 20:00

Megrendezték a Kincskeresők nyári táborát a kecskeméti könyvtárban

Szegeden 1976 nyarán rendezték meg az egykori Kincskereső gyermek és ifjúsági irodalmi folyóirat első nyári táborát, amely 1995-ben Kecskemétre költözött. A lap időközben megszűnt, de szellemisége tovább él, és a fiatalok idén is táboroztak a hírös városban.

Hraskó István

A Katona József Könyvtár ad otthont a kincskeresőknek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A Kincskereső gyermek és ifjúsági irodalmi folyóirat 1971-ben, Szegeden indult útjára. Eleinte a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola adta ki, 1974-től a Magyar Úttörők Szövetsége, 1996-tól pedig egy művészeti magánalapítvány, egészen a 2007-es megszűnésig.

Fénykorában a folyóirat 50–75 ezres példányszámban jelent meg, és a szerzők között olyan kiváló írók, költők szerepeltek, mint Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Lázár Ervin, Csoóri Sándor, Kormos István és Tatay Sándor. A lap illusztrálásában is kiemelkedő képzőművészek működtek közre, például Berki Viola, Kass János, Reich Károly, Schéner Mihály, Gyulai Líviusz és Papp György.

Sok településen szakkör és klub alakult, melyekben a folyóirat írásait, témáit dolgozták fel foglalkozásokon, emellett már a kezdeti időszakban táborozásra is hívták az irodalom, az olvasás és a képzőművészet iránt fogékony gyerekeket. Első alkalommal 1976 nyarán gyűltek össze a kincskeresők Zánkán, majd 1994-ig Szegeden, azóta pedig Kecskeméten találkoznak nyaranta és töltenek együtt tartalmas, vidám napokat: báboznak, meséket, történeteket írnak, filmet forgatnak, riportokat készítenek és ismerkednek a színjátszás fortélyaival.

Sőt, kétévente igen izgalmas kihívás várja őket: ők készítik el az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó – közismert nevén a Csiperó – magyar és angol nyelvű diákújságját, bemutatva az összes csoportot.

Kezdetben a szerkesztőség munkatársai is részt vettek a táborokban, mellettük pedagógusok, könyvtárosok, lelkes fiatalok voltak a gyerekek társai az alkotásban. Kecskeméten a Katona József Könyvtár ad otthont a kincskeresőknek, Koleszár Márta könyvtáros, a gyermekvilágrészleg vezetője a főszervező. Mint tőle megtudtuk, idén is nagy volt az érdeklődés a tábor iránt, összesen harminchárom gyermek érkezett Kecskemét mellett az ország különböző pontjairól, például Kiskunfélegyházáról, Esztergomból vagy Dorogról. Régi hagyomány, hogy meghívják azokat a felnőtteket is, akik régebben szervezők, sőt, még régebben esetleg maguk is résztvevők voltak – most sem volt ez másként. A kis ünnepségnek pénteken a könyvtár adott otthont. Itt Koleszár Márta egy rövid, képes előadással bemutatta a mai gyerekeknek a Kincskereső tábor lassan fél évszázados múltját, hogy honnan indult és hova jutott ez a szép kezde­ményezés.

Királylány születik

A járvány okozta helyzet miatt idén kilenc helyett csak öt napig tartott az együttlét, de így is rengeteg alkotás született, és természetesen elkészült a tábor saját Kincskereső lapja is. A színjátszó Gézen­gúz csoport pedig színpadra állította és a szülőknek vasárnap bemutatja Szegedi Katalin Királylány születik című meséjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában