VIDEÓVAL / galériával

2020.08.18. 17:30

Koszorúzással emlékeztek elődeikre a Repülők Napján Kecskeméten

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott kedden a Magyar Veterán Repülők Kecskeméti Tagegyesülete a Repülők Napja alkalmából a Kecskeméti köztemetőben.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A II. világháborúban hősi halált halt repülőkatonák tiszteletére rendezett megemlékezésen a szervező társszervezeteinek és az MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis képviselői is részt vettek az ünnepségen és ők is elhelyezték a kegyelet koszorúit a Repülők Hősi Emlékművének lábánál.

Varsányi Mihály nyugállományú alezredes köszöntötte a jelenlévőket, majd Rácz Szabó Zoltán zászlós, a repülőbázis katonája mondott verset. Emlékbeszédet mondott Jenei Barna ezredes, aki emlékeztetett, hogy augusztus 15. a magyar történelem és hagyományaink jelentős dátuma, mert Szent István ezen a napon ajánlotta fel országát és koronáját a Szűzanyának és a magyar repülők is Nagyboldogasszony oltalmába ajánlották magukat. Ezért ez a dátum a repülő fegyvernem napja.

Jenei Barna beszédében az előd és a jelenlegi repülők felkészültségét, elhivatottságát és emberi magatartását méltatta. Munkájuk és mindezen értékek nagyban hozzájárulnak a Magyar Honvédség alapfeladatainak ellátásához. Hangsúlyozta, hogy elődeik büszkék lennének a mai repülőkre, ők pedig tisztelettel adóznak felmenőik emlékének, akik életüket áldozták hazájukért.

A beszéd után Hankóczi Gergely őrnagy, tábori lelkész tartott igehirdetést, aki Márk evangéliumából idézte az áldozathozatal fontosságáról szóló verset. Kiemelte, hogy azok az emberek is a krisztusi lelkületet hordozták magukban, akik a haza iránt elköteleződve, alázattal magukra vállalták életük elvesztésének lehetőségét.

A beszédek után elhelyezték az emlékezés virágait és koszorúit az emlékmű lábánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában