beruházás

2020.08.15. 17:04

Hatmillió forintba került a szalki temető fejlesztése

A község temetőjére hatmillió forintot költött a szalkszentmártoni önkormányzat. A rendelkezésre álló keretből két urnafal, szóróurna és autóparkoló épült a sírkertben. A beruházás költségeit a Magyar Falu Program pályázatán elnyert ötmillió forintból, illetve saját erőből finanszírozta a település.

Gulyás Sándor

Gulyásné Horváth Tünde alpolgármester a szóróurnánál

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mediaworks

– Manapság egyre többen választják a hamvasztásos temetést, mint a koporsósat. Ezért is volt szükség a két új urnafalra és a szóróurnás temetés lehetőségének megteremtésére. A szórásos kegyeleti szolgáltatás előnye, hogy nem kell további költségekkel számolni, úgymint temetési kellékek, sírhely, sírkő, későbbi sírgondozás, ezekre ugyanis ennél a temetési formánál nincs szükség. Ennek ellenére elmondható, hogy a szórásos temetés, ha a legolcsóbb is, mégis méltó módja az elhunyt temetésének – mondta el lapunk érdeklődésére Gulyás­né Horváth Tünde, Szalkszentmárton alpolgármestere. A szórásos temetés hasonló az urnáshoz. A hamvak a szertartást követően ez esetben nem urnafalba, hanem szóróurnába kerülnek.

– A következő feladatunk a szóróparcella kialakítása, ahol a köztemető üzemeltetője lehetőséget biztosít a végső nyugalomra helyezett elhunyt emlékének megőrzésére oly módon, hogy a parcella mellett elhelyezett műkő vagy gránitoszlopba felvésetheti az elhunyt nevét, születési és halálozási évszámát. Az elhunyt emlékének így a temető fennállásáig nyoma marad, a hozzátartozók vagy tisztelők pedig leróhatják kegyeletüket az elhunyt rokonuk, barátjuk, ismerősük temetési helye előtt – fogalmazott az alpolgármester.

A szalkszentmártoni önkormányzatunk mindig is kiemelt figyelmet szentelt a község temetőjére, a szolgáltatások minőségének javítására. A sírkert gondozása, karbantartása folyamatosan történik.

– A közelmúltban saját költségvetésünk terhére újítottuk fel a ravatalozót, vásároltunk egy új halottashűtőt – tette hozzá Gulyásné Horváth Tünde.

Gulyásné Horváth Tünde alpolgármester a szóróurnánál
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában