SZABADSZÁLLÁS

2020.08.09. 15:30

A túrákon összetartó közösség alakul ki

Tisztújító közgyűlését tartotta a napokban a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Egyesület. A túra és természetjáró szakosztály vezetőjének Asbóth Györgyöt választották.

Gulyás Sándor

Asbóth György számára kiegyensúlyozottságot, fittséget hozott a sport

Fotó: Gulyás Sándor

A mentőtech­nikusként dolgozó Asbóth György évek óta aktív tagja a Honvéd Nyugdíjas Klub Egyesületnek, a kezdetektől fogva szervezője a szabadszállási Strázsa Túráknak.

– Nyolc esztendeje egy mentő bajtársam unszolásának engedve indultam el életem első teljesítménytúráján. A harminc kilométeres táv megtétele után alig bírtam mozdulni. Nem csoda, hiszen korábban lényegében semmilyen kapcsolatom sem volt ezzel, sem pedig más sportág­gal. A túrázás ennek ellenére olyannyira megtetszett, hogy nem tudtam abbahagyni. Magával ragadott a hangulata, a fizikai erőpróba kihívása, illetve az, hogy a túrák alkalmával összetartó közösségek jönnek létre, barátságok szövődnek. Itt még működik a betyárbecsület, tehát senkit nem hagyunk magára. Fontos szempont az is, hogy mindenki egyforma díjazásban részesül. Nem egymással harcolunk, hanem saját magunkkal, vagyis a szintidővel – fogalmazott Asbóth György.

A szabadszállási sportvezető az elmúlt közel egy évtized alatt száznál több hosszabb és rövidebb távon indult, melyeket egy híján sikeresen teljesített. A legnagyobb kihívást mindig is a 110 kilométeres Kék-Balaton Teljesítménytúra jelentette számára, amit 2018-ban, izomfájdalmak miatt, 70 kilométer megtétele után fel kellett adnia. Idén viszont már jó időeredménnyel (26 óra 25 perc) vette az akadályt. A legemlékezetesebbnek az extrémnek számító téli Kitörés túrát tartja, ami a Budai vártól indul és Szomorig tart. Eddig öt alkalommal sikerült teljesíteni a hatvan kilométeres távot.

– Legbüszkébb arra vagyok, hogy részese lehettem a szabadszállási túraútvonalak kiépítésének. A negyven kilométeres, sárga jelzésű túraútvonalat hét éve hoztuk létre, ezzel egy időben megszerveztük az első Strázsa Honvéd Teljesítménytúrát. Később a családok, baráti társaságok számára alakítottuk ki a Strázsa Körtúra útvonalat, hoztuk létre évszakos túráinkat Búza Vince, a szakosztály korábbi elnökének vezetésével. Túráink országos és nemzetközi hírnévre tettek szert. 2018-ban bekacsolódtunk a tömegsport bázisának növelését, a mozgásformák népszerűsítését célzó, Ötpróbával Tokióba országos rendezvénysorozatba is. Szakosztályvezetőként legfontosabb feladatomnak tekintem, a jelenlegi értékek megőrzését, továbbfejlesztését. Tervben van többek között a Strázsa Körtúra útvonalának korszerűsítése, erdei bútorok, tornaeszközök és a helyi természeti értékeket bemutató információs táblák elhelyezése. Szeretnénk hagyományos túráink mellett terepfutó versenyt is rendezni – vázolta a közeljövő terveit Asbóth György.

Asbóth György számára kiegyensúlyozottságot, fittséget hozott a sport

A szakcsoport vezetője lett

Asbóth Györgynek a túrák között hiányzott a sport, így kocogni kezdett. Néhány évvel Kristóf András, a tűzoltóság vezetőjének felkérésére tagja lett a helyi tűzoltók UB csapatnak. A magyar tenger körbefutása előtt komoly edzésbe kezdett, így sikeresen teljesítette az Ultra-Balaton futóversenyen rájutó távot. Később egyénileg, majd az Országos Mentőszolgálat Sport Egyesület színeiben hódolt és hódol szenvedélyének, és a túraszakcsoportjuk vezetője lett. Távlati tervei között szerepel, hogy a félmaratonokat 1 óra 40 perces szintidő alatt teljesítse.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában