galériával

2020.07.16. 15:05

Gyerekeknek tartottak kutyabemutatót Tiszakécskén

A Napos Oldal Kutyaiskola Tíz éve működik Tiszakécskén, amit de Jonge Norbert vezet. Ő a Kutyával egy mosolyért Alapítvány tagja és hosszú ideje tanítja a kutyákat. Nyolc éve minden nyáron meghívja őket a városi könyvtár, hogy tartsanak bemutatókat. Ezúttal is az intézmény melletti parkban tartottak egy órás bemutatót Mázlival (tibeti terrier), aki Norbert terápiás kutyája, valamint Lüszivel, Bagi Tímea keverék kutyájával, amibe természetesen a gyerekeket is bevonták.

Szentirmay Tamás

A Kutyával egy mosolyért Alapítvány terápiás kutyák képzésével foglalkozik, harminc párossal járnak iskolákba rendhagyó órákat tartani. Ezen kívül kórházba, autista gyerekekhez és táborokba is ellátogatnak. Terápiás foglalkozásokat tartanak, illetve a felelős állattartást is népszerűsítik.

– Az a célunk, hogy megmutassuk a gyerekeknek azt, hogy mire képesek a kutyák, felelős állattartással, és ha foglalkoznak velük. Mázli a menhelyről került hozzám, két év alatt terápiás kutya lett belőle. A kutya személyiségétől függ az, hogy mit lehet vele elérni, de azt már az elején lehet látni. Komoly kiválasztással történik az, hogy melyik kutyát tanítsuk be, de a fajta nem számí, mi több fajtával is foglalkozunk.

Arra a kérdésre, hogy hogyan fogadják a bemutatókat a gyerekek, de Jonge Norbert egy szóval azt válaszolta, hogy imádják. – Hazamenni alig tudnak egy-egy bemutató után. Egy ilyen foglalkozáson szinte mindenki részt vesz. Aktívan bekapcsolódnak, szeretnének még játszani a négylábúakkal. A kutyaiskolában viszont azzal kezdődik a tanítás, hogy alapengedelmességre tanítják őket. Ott csak a gazda foglalkozik vele. Ha ezt már tudja a kutya, akkor jön egy nehezített változat, amikor először öt, majd pedig tíz gyerekkel és öt felnőttel mutatnak be.

Norbert szerint ezt már csak a fanatikusok végzik. Fél éven keresztül járt be az autista intézetbe, ahol minden héten egy-egy órát gyakoroltak öt autista gyerekkel. Így teljesen megbízható lett a kutya, de a gyerekekre is jó hatással volt. A mostani bemutató alkalmával is bevonták a gyerekeket a különböző feladatokba. – Amikor jól teljesít a kutya, akkor jutalomfalatot kap – teszi hozzá Norbert. – A jutalomfalat pedig nem más, mint valami, amit nagyon szeret. Ez lehet apróra vágott sajt, virsli, de bármi. Én például halas tápot adok Mázlinak, mert azt szereti a legjobban. Mindenképpen olyan étel kell, ami a kedvence, de máskor, a hétköznapok alkalmával olyat nem eszik. Ez csak a munka után jár neki, mert ez egy jutalom.

A mostani bemutató alkalmával a gyerekek azt is megtanulták, hogyan kell simogatni a kutyákat, és hogyan kell a jutalomfalatot odaadni nekik. Természetesen ők is bekapcsolódtak a foglalkozásba, és nehéz volt kiválasztani azt, hogy egy-egy feladatba kik kezdjenek. Szerencsére mindenkire sor került. Azt is meg lehetett figyelni, hogy a gyerekek egyáltalán nem féltek a kutyáktól. Egy körülbelül hároméves kisfiú eleinte bátortalan volt, de később felszabadultan simogatta meg Mázlit és Lüszit, és részt is vett a bemutatón.

A Napos Oldal Kutyaiskola ezen a nyáron még több bemutatót fog tartani, nem csak iskolásoknak, de óvodásoknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában